Posjetite olupine brodova pomoću mobitela - Besplatna WRECKS4ALL aplikacija

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. svibnja 2023. - 17:17
Autor: 

Uzbudljiva povijesna dešavanja, od Helenističkog i Rimskog doba do Drugog svjetskog rata i modernog doba, ostavila su tragove na dnu Jadranskog mora.
Sigurno vas zanima kako je potonuo francuski razarač Dague kod Bara i kako olupina sada izgleda? Pogledajte palubu parobroda Tihany, najljepše crnogorske olupine. Što je ostalo od Golešnice 91 koja je sudjelovala u svim ratovima dvadesetog stoljeća? Zaronite na njemačkom avionu Štuka, čiji zvuk je ledio krv u žilama. Istražite antički brodolom kod Šćedra u Hrvatskoj. Posjetite arheološka istraživanja lokaliteta Deslo u Bosni i Hercegovini.
Istražite najzanimljivije podvodne kulturne atrakcije Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na vašem mobilnom uređaju uz pomoć aplikacije WRECKS4ALL. Pomoću njenog dodatka za obogaćenu realnost (AR) ispunite svoj prostor lokalitetima podvodne kulturne baštine. Smjestite olupinu broda u vašu dnevnu sobu.
WRECKS4ALL aplikaciju možete skinuti sa:
Android uređaji
https://play.google.com/store/apps/details?id=cl.yoy.divingm.twa
Apple, IOS uređaji
https://apps.apple.com/us/app/wrecks4all/id1670177947
Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, tim Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo razvio je i vodio implementaciju projekata pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL. Projekt je odobren za financiranje od strane Zajedničkog nadzornog odbora drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. i trajat će dvije godine.
"U okviru projekta su otvorene sobe za virtuelnu relanost u Kotoru, Mostaru i Splitu, a jedan od rezultata je i aplikacija za mobilne uređaje koja omogućava posjetu lokalitetima podvodne kulturne baštine prekograničnog regiona".