Poslanik Vuksanović sudjelovao na tribini „Značaj turizma u evropskim integracijama“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. ožujka 2018. - 10:45
Autor: 

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović bio je jedan od panelista na tribini Crnogorske paneuropske unije na temu: „Značaj turizma u evropskim integracijama“.

Predsjednik Vuksanović istakao je zadovoljstvo zbog prigode da se baš u Tivtu, mjestu gdje se spajaju različite kulture i civilizacije, ali i poželjnoj turističkoj destinaciji, oplemenjenoj kulturnim pluralizmom, govori o turizmu s aspekta europskih integracija. On je podsjetio da je Odbor za europske integracije prošle godine posjetio Općinu Tivat, gdje su poslanici s općinskim rukovodstvom razgovarali na temu unaprjeđenje projekata i gdje je uočeno da Tivat s posebnom pozornošću pristupa razvoju i realizaciji ideja za unaprjeđenje konkurentnosti, te da ima potencijala da postane još poželjnija turistička destinacija. Ukazujući na važnost korištenja IPA sredstava za razvoj turizma, on je naglasio da aktualnom financijskom perspektivom Programa IPA II., Crnoj Gori je na raspolaganju 270 milijuna eura, a da je u prethodnoj perspektivi IPA I. od 235 milijuna koliko je bilo na raspolaganju, iskoristila 95 %.

Nazočnima se obratila i predsjednica Općine Tivat Snežana Matijević, koja je kao razvojnu šansu Tivta istakla nautički turizam, te naglasila da je potrebno turistički valorizirati prirodni i kulturni potencijal ovog grada. Ona je predstavila aktualne projekte Općine i najavila one za koji se očekuje apliciranje.

Na tribini je bilo riječi o strateškom razvoju turizma i poticajima države turističkoj industriji s aspekta integracija u EU, kao i kvalitetnom upravljanju jednom turističkom destinacijom. Sudionici su istakli da turizam utječe na proces evropskih integracija kroz doprinos privredi, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, a za razvojnu šansu za unaprjeđenje turističkih ponuda i proizvoda, panelisti su naglasili mogućnost apliciranja za sredstva iz EU fondova, posebno kroz multisektorske projekte i projekte prekogranične suradnje. Važan preduvjet za razvoj turizma je bezvizni režim i dobre saobraćajne veze i s tim u vezi istaknut je značaj unaprjeđenja ne samo avionske, već i drumske i željezničke infrastrukture, i to upravo kroz EU fondove.

Pored predsjednika Vuksanovića i predsjednice Općine Tivat Snežane Matijević, nazočnima su se obratili i Đorđije Brajović, generalni tajnik Crnogorske paneuropske unije,  prof. dr. Ivo Županović i Maja Liješević, zamjenica direktorice Nacionalne turističke organizacije.