Potpisan Ugovor o sufinanciranju rekonstrukcije crkve svetog Franja za potrebe biblioteke

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. rujna 2016. - 9:40
Autor: 

Predsjednik Općine Kotor dr.  Aleksandar Stjepčević, predstavnik Kotorske biskupije don Pavao Medač i sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenad Vukadinović, potpisali su jučer  Ugovor o sufinanciranju rekonstrukcije crkve svetog Franja za potrebe biblioteke, na osnovu prethodno donijete Odluke o davanju suglasnosti na predmetni Ugovor, koju je usvojila Skupština Općine Kotor dana 19. 5. 2016. godine, a u skladu s Programom zaštite i očuvanja Područja Kotora za 2016. godinu. Nakon završetka Projekta, suglasno Ugovoru, zainteresirani građani i pravna lica će imati mogućnost nesmetanog korištenja fonda biblioteke.

Kotorska biskupija je započela aktivnosti na obnovi crkve svetog Franja, radi zbrinjavanja veoma vrijednog i obimnog fonda Biskupije još prije sedam godina, koja baštini knjige još od šesnaestog st. Ukupna vrijednost investicije koja je predviđena za kompletan projekt rekonstrukcije iznosi oko 450.000,00 eura, od čega Općina Kotor sufinancira 87.904,06 eura, za potrebe postavljanja opreme i izvođenja radova na termo – tehničkim instalacijama u objektu i biblioteci.

PredsjednikOpćine, ovom prilikom posebno ukazao na značaj očuvanja i zaštite kulturne baštine, kao i kulturnih dobara, kao što je crkva svetog Franja, kroz realizaciju zajedničkih projekata, kako s Biskupijom, tako i s drugim suinvestitorima, u cilju zaštite Područja Kotora.

Don Pavao Medač, naveo je da je obnova crkve svetog Franja bila dugogodišnja želja Biskupije, imajući u vidu dug period u kome se ovaj objekt nalazio u ruševnom stanju, a posebno iz razloga i potrebe i želje da se sakupi na jednom mjestu bogat  fond Biskupije. Nakon rekonstrukcije crkve, slijedi obnova, zaštita i konzervacija knjiga, kako bi bile sačuvane i dostupne javnosti.

Crkva svetog Franje pripadala je kompleksu franjevačkog samostana. Sagrađena je u drugoj polovini XVII. st.  i ista pripada kulturnoj baštini Crne Gore.