Potpredsjednik Janović prisustvovao svečanoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije

Time to read
5 minutes
Read so far

Petak, 10. svibnja 2019. - 18:01

Foto: edubrovnik.org

U sklopu proslave Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana svetog Leopolda Bogdana Mandića u Kazalištu Marina Držića danas je održana svečana sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj su dodijeljenje nagrade ovogodišnjim laureatima.

Naime, temeljem Statuta Dubrovačko-neretvanske županije Skupština Dubrovačko-neretvanske županije na svojoj 10. sjednici održanoj 29. travnja 2019. godine donijela je Odluke o dodjeli Nagrade za životno djelo, dodjeli Priznanja u obliku diplome za iznimna dostignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju, dodjeli Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju te o dodjeli Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju.
Nagrada za životno djelo danas je tako dodijeljena Meri Cetinić, Priznanje u obliku diplome za iznimna dostignuća značajna za Dubrovačko-neretvansku županiju dodjeljeno je posthumno fra Bernardinu Sokolu, a Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju prof. Đivi Kušelj te Nogometnom klubu ”GOŠK-DUBROVNIK 1919”. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su Umjetnička škola Luke Sorkočevića, Glazba Ston, Kulturna udruga ”Ivo Lozica”, Narodna glazba Blato te Ratko Krstičević.

Sjednicu je otvorila predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović koja je pozdravila sve prisutne, a na sjednici su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Branko Bačić, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić-Urlić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, izaslanik potpredsjednika Hrvatskog sabora i ministra obrane Damira Krstičevića, viceadmiral u miru Ante Urlić, saborska zastupnica Sanja Putica, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić i brojni drugi.

Župan Dobroslavić rekao je ovom prilikom kako je Dubrovačko-neretvanska županija danas treća po indeksu razvijenosti, a prije 26 godina bila je razrušena u Domovinskom ratu.
”Dan županije prigoda je osvrnuti se na to odakle smo krenuli, gdje smo danas, kamo idemo, kako kanimo tamo stići! Županija je svoj put započela prije 26 godina. Počeli smo s velikim dijelom Županije opljačkanim, porušenim i spaljenim u Miloševićevoj velikosrpskoj agresiji.
Početak je stoga bio mukotrpan. Započelo se, međutim, i s ponosom na uspješno obranjenu županiju i cijelu domovinu Hrvatsku i na njihovo konačno oslobađanje. Od početka smo svjesni duga prema našim poginulim i nestalim braniteljima, invalidima, logorašima, našim civilnim žrtvama.
Unatoč nepovoljnom polaznom položaju, danas je Dubrovačko-neretvanska županija po indeksu razvijenosti 3. županija u Hrvatskoj. Ponosni smo na taj veliki uspjeh.
Ponosni smo na naše sugrađane, naše gospodarstvenike, institucije s kojima smo ostvarili ovo iznimno postignuće. Zahvalni smo, dakako, našim precima koji su nam ostavili ovaj dragulj – Dubrovnik, ljepotu i očuvanost cijele naše županije. Zahvalni smo našim braniteljima, kako onima s našega područja, tako i svima koji su nam priskočili pomoći kad je bilo najteže. Iz cijele Hrvatske, iz BiH i iz dijaspore.
Zahvalni smo našemu prvom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu koji je predvodio naš narod u borbi za demokraciju i za slobodnu Domovinu, koji je vodio naše branitelje u obrani i oslobađanju naše zemlje.
Koji je predvodio politiku ulaska Hrvatske u NATO i Europsku uniju, prestižnu zajednicu država s najvišim civilizacijskim postignućima u povijesti čovječanstva.
Danas je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija hrvatska županija u korištenju fondova EU. Također i najuspješnija županija u gospodarenju pomorskim dobrom.
Prema podacima Ministarstva regionanog razvoja i HGK u dvije smo godine ugovorili radova koji se financiraju iz fondova EU u vrijednosti od 4,4 milijarde kuna”, rekao je župan te nastavio:
”Sredstvima fondova Europske unije gradimo najvažniji hrvatski infrastrukturni, prometni i geostrateški projekt – Pelješki most. EU sredstvima, moderniziramo Zračnu luku, gradimo Studentski dom, osam novih ili dograđenih luka na otocima, Objedinjeni hitni bolnički prijem, poduzetnički inkubator, sustave navodnjavanja, energetski obnavljamo škole i domove, obnavljamo kulturne spomenike, štitimo i valoriziramo prirodnu baštinu, pripremamo centre kompetentnosti u Dubrovniku i u Neretvi, kao i mrežu širokopojasnog interneta za cijelu županiju. Danas je nesporan regionalni status županije, a vraćamo i institucije u Županiju. U Vladi RH nailazimo na razumijevanje, kao kod nijedne Vlade do sada. Na svojoj sjednici u Dubrovniku Vlada je to potvrdila brojnim zaključcima ključnim za razvoj ove županije.Tim zaključcima podržala je i dala nacionalnu potvrdu smjeru razvoja ovoga područja u skladu s našom razvojnom strategijom i našim planovima. U tim zaključcima nalaze se daljnje cestovno povezivanje županije od Zračne luke do Perne; Autocesta od Osojnika do čvorišta Metković; Dnevna bolnica u Metkoviću; Projekt obrane od zaslanjenja Donje Neretve; Centar za gospodarenje otpadom; Kongresni centar u Dubrovniku; Osnovna škola u Cavtatu; Projekti vodoopskrbe i odvodnje diljem Županije; Poseban instrument za razvoj širega područja Dubrovnika; Interventni plan razvoja u Neretvanskoj dolini; Pokretanje natječaja za koncesioniranje turističkih zona na otocima.

Uvjereni smo da je takva suradnja s Vladom jamstvo daljnjeg održivog razvoja ove županije i hrvatskog juga, a mi ćemo sa svoje strane i dalje:
– Ustrajati na ravnomjernom razvoju svih dijelova županije;
– Učvršćivat ćemo i nadalje položaj županije kao ozbiljne i odgovorne hrvatske i europske regije, županije koja u suradnji sa susjednim županijama u Hrvatskoj i u BiH odgovara na zajedničke izazove;
– Ustrajat ćemo dokazivati da se javni poslovi i politika može i treba uspješno obavljati bez populizma, bez nerealnih obećanja, odgovorno i vjerodostojno;
– Ustrajat ćemo na skladnim međuetničkim i međureligijskim odnosima u kojima odgovornost za taj sklad prepoznaje i preuzima i većina i manjina;
– I dalje ćemo djelovanje temeljiti na vrjednotama Domovinskog rata, na domoljublju, na vjeri kao neodvojivoj sastavnici europske civilizacije.
Uvjereni smo da ćemo u tome i nadalje imati zagovor našega zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića i drugih kojima se utječemo, posebno našega sv. Vlaha.
Čestitam dobitnicima županijskih priznanja, još jednom svim sugrađanima čestitam Dan županije i blagdan Sv.Leopolda Bogdana Mandića.
Neka Bog čuva ovu najljepšu hrvatsku županiju!”, rekao je župan Dobroslavić.

Izaslanica Predsjednice Republike Renata Margaretić-Urlić napomenula je kako je Dubrovnik stoljećima svjetlo slobode i diplomatskog umijeća.
”Ne smijemo stvari shvaćati zdravo za gotovi, a Dubrovnik je biser ne samo slobode i demokracije nego i ljudskih prava. Ovdje se čovjek mogao slobodno razvijati i to je jedan od razloga zašto je grb Dubrovnika u grbu RH”,rekla je Margaretić-Urlić.

Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek napomenula je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji već provode, ali su i u planu brojni projekti.
”Jedan od naših osnovnih ciljeva je ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske i drago mi je da se to ovdje jasno vidi. Svjedočimo cijelom nizu ulaganja i projekata i na tome čestitam svim gradovima i općinama i županiji. Pri spomenu ove županije najprije pomislimo na Pelješki most, ali tu je još jako puno projekata koji će ovu županiju učiniti boljim mjestom za život”, rekla je Obuljen Koržinek.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Branko Bačić rekao je kako je Vlada napravila dva velika iskoraka prema jednicama lokalne i regionalne samouprave.
”Ova županija ide ka jednoj od najsnažnijih hrvatskih regija, a cilj Vlade je da svima omogućimo da se ravnomjerno razvijaju. Tu smo napravili veliki iskorak s fiskalnom decentralizacijom i spustili smo na lokalnu razinu više od 2,5 milijarde kuna. Također tu je reforma sustava državne uprave, a od početka sljedeće godine Županije će preuzeti sve te poslove. Moram ovdje kazati i kako su odluke koje je Vlada donijela na svojoj sjednici u Dubrovniku stavila jako velike obveze na župana, ali i na sve načelnike i gradonačelnike da se provedu ti projekti”, rekao je Bačić te dodao kako je za uspjeh Dubrovačko-neertvanske županije zaslužno njezino vodstvo koje je zadalo pravce djelovanja.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je kako je Dubrovačko-neretvanska županija prepoznata po korištenju EU fondova.
”Pelješki most, projekti navodnjavanja Doline Neretve, Dnevna bolnica u Metkoviću samo neki primjeri. U protekle dvije godine sam kao gradonačelnik vrlo ponosan jer smo ostvarili niz projekata financiranih iz sredstava EU, a na brojnim projektima blisko surađujemo sa Županijom”, rekao je Milan.

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić istaknuo je dobru suradnju između dvije županije.
”Upućujem vam čestitke kakve upućuju prijatelji jedni drugima. Mi već imamo dobru suradnju, ali postoji prostor za još bolju suradnju i vjerujem da ćemo je ostvariti”, rekao je Ćosić.
Nakon svečane sjednice u hotelu Excelsior upriličen je tradicionalni svečani ručak.

Današnjoj sjednici je prisustvovao i potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović.  Posjet Janovića Dubrovniku je lijepa gesta nastavljanja dobre suradnje Hrvatke građanske inicijative i župana Dobroslavića, koji je također nedavno posjetio predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.