Povodom Festivala vjetra otvorena izložba „Okom Tivćana“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 09. travnja 2022. - 9:14
Autor: 

Tradicionalna izložba fotografija „Okom Tivćana“,  otvorena je sinoć  u Muzeju i galeriji Tivat,  Ove godine u suradnji s JK „Delfin“ Tivat, a povodom Festivala vjetra, kolektivna izložba fotografija je na temu „Tivat od vjetra“.

Autori, čije radove možete pogledati  su: Jadranka Đuranović, Seka Rada Burić Nađ, Branka Kruta, Dejan Matković, Vlatka Vulević Bojić, Kristina Matarueva, Mile Albijanić, Irena Čapo Trajčevska, Dragan Redžo, Marijana Mišić Škanata, Sonja Štilet, Anton Marković, Ana Marković Andrašić, Roko A. Stjepčević, Dragan Rajčević, Sandra Luković.

Od svih izloženih fotografija, putem online glasanja, bit će odabrano 12 najboljih koje će se naći u kalendaru za 2023. godinu te im možete dati svoj glas.

Na otvaranju izložbe, koja je  postavljena u galerijskom prostoru u prizemlju, obratila se  Antonela Stjepčević, jedna od organizatora Festivala vjetra, istaknuvši zadovoljstvo što će Tivat od 16.4., pa do 24.4., zaista biti kulturno bogatiji. Također je izrazila zahvalnost svima koji su pridonijeli organizaciji samog Festivala te rekla da Tivat zaista jeste grad dobrih vjetrova.

Direktorica JU Muzej i galerija Tivat mr. Jelena Bošković je obračajući se prisutnima istakla: „April je tradicionalno, već petu godinu, mjesec fotografije u JU Muzej i galerija Tivat. Ove godine učesnici tradicionalne izložbe “Okom Tivćana” , konkurisali su fotografijama na temu “Tivat od vjetra”. Tema izložbe proistekla je iz saradnje sa JK Delfinom u želji da se podrži prvi Festival vjetra u Tivtu. Šesnaest naših sugrađanki i sugrađana, okom svojih objektiva, zabilježilo je ono na šta ih je asocirao ovaj naziv. Na većini fotografija prikazani su primorski pejzaži što je shodno temi bilo i za očekivati. Rijetke je “Tivat od vjetra” asocirao na nešto drugo. Birajući određene periode godine, mjeseca i dana dolazi se do različitih prizora na istom mjestu. To je čar Boke i njenoga mora. Na ovim radovima prisutni su momenti iz različitih perioda, pa i boje mora i neba osciliraju od nježno plavih nijansi do onih tmurnih koje nebo projektuje pred oluju. More je stalna inspiracija um jetnicima zbog svog kolorita ali i nepredvidivosti, u samo par minuta dolazi do promjena, pa je potrebna vještina da se “uhvati” i zadrži momenat“.