Poziv tivatskim poduzetnicima za certifikaciju i dobivanje ekološke oznake Good Travel Seal

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 20. siječnja 2021. - 10:50
Autor: 

„Svjedoci smo da je turizam jedan od prvih sektora duboko pogođen mjerama suzbijanja COVID-19 što je dovelo do nezapamćenog uticaja na radna mjesta i putovanja. Stoga je naš zajednički zadatak pretvaranje krize u priliku: rad na održivijem, inkluzivnijem i otpornijem turističkom sektoru. Ova kriza je prilika za preispitivanje razvoja turizma. Oporavak mora da uključuje transformaciju sektora, unaprjeđivanje turističkih destinacija i preduzeća, ponovnu izgradnju turističkog ekosistema, inovacije i ulaganje u održivi turizam. Istraživanja pokazuju da će destinacije i objekti koji vode računa o održivosti i striktnim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima izgraditi povjerenje i učiniti da putovanja i boravak u toj destinaciji budu prijatniji“, poručuju iz Turističke organizacije Tivat.

Jedan od koraka na putu ka održivom razvoju i turizmu jeste svakako potpora projektima i aktivnostima koje su usmjerene na isto. S tim u vezi, Turistička organizacija Tivat obavještava lokalne poduzetnike, izdavatelje privatnog smještaja i ugostitelje, da će podržati sve zainteresirane u procesu dobivanja oznake Good Travel Seal. Naime, riječ je o ekološkoj oznaci, koja se za razliku od ostalih ekoloških oznaka, ne fokusira samo na ekološkim aspektima kao što su energija, emisija gasova koji izazivaju efekt staklene bašte, voda i smanjenje otpada, jer za male poduzetnike i obiteljska poduzeća upravljanje i troškovi takvih promjena su nekada značajno visoki.  Good Travel Seal se fokusira na dva aspekta: 1) održivost i 2) zdravlje i sigurnost. Ovi kriteriji su bazirani na praktičnim zahtjevima kojima je lako upravljati, a dodatni benefiti su: cijena koja je povoljnija u odnosu na druge ekološke oznake, promocija u okviru vodiča “Good Travel Guide” i stjecanje dodatnih znanja o zahtjevima turista s međunarodnog tržišta. Kao besplatna dopuna ove certifikacije moguće je dobiti i “Virus-Aware” certifikat, koji podrazumijeva ispunjavanje određenih kriterija vezanih za protokole, koji se odnose na zdravlje i sigurnost gostiju.

 

Neke od dodatnih prednosti posjedovanja oznake su:

-           Zadovoljni gosti – veće ocjene – certificirani objekti dobivaju bolje kritike i ocjene od turista što znači da certifikacija poboljšava upravljanje i kvalitetu usluga.

-           Utjecaj na okolinu – certificirani objekti koriste 19% manje vode, 24% manje otpada i 10% manje CO2.

-           Transparentnost – mogućnost pokazivanja učinka svojim gostima.

-           Promocija – certificirani objekti će biti promovirani u turističkom vodiču koji promovira održive destinacije i objekte www.goodtravel.guide, a kasnije i na drugim web lokacijama. Izdavatelji smještaja s 2 ili 3 zvjezdice Good Travel Seal će biti promovirani i na www.ecohotels.com

-           Financijska prednost – certifikacija donosi i smanjenje troškova energije, vode i otpada, a svakako da posjedovanje oznake Good Travel Seal nudi i garanciju najbolje cijene.

Turistička organizacija Tivat će podržati zainteresirane poduzetnike na taj način što će pokriti troškove certifikacije za prvu godinu za prvih prijavljenih 7 objekata privatnog smještaja i 3 ugostiteljska objekta, dok će drugu godinu certificirani objekti plaćati sami. Ugovor se potpisuje na dvije godine. TO Tivat će također izaći u susret i ostalim zainteresiranim aplikantima i pomoći im u procesu prijavljivanja za dobivanje eko-oznake Good Travel Seal.

Rok za prijavu je 26. siječnja o.g. na email adresu magdalena.tujkovic@tivat.travel.

Kriteriji za dobivanje ove oznake možete vidjeti na linku: https://tivat.travel/good-travel-seal-standardi/

Način apliciranja za dobivanje eko-oznake Good Travel Seal je sljedeći: prijava do 26. siječnja, popunjavanje obrasca i u uz pomoć zaposlenih u TO Tivat popunjavanje potrebnih kriterija putem internet platforme i dostavljanje potrebne dokumentacije. Nakon toga Green Destinations će vršiti ocjenjivanje (dolaskom ili preko video poziva) iz 12 oblasti i 40 kriterija i doći će se do rezultata u kojoj mjeri objekt ispunjava kriterije za dobivanje oznake. U ovisnosti od toga da li objekt zadovoljava 50%, 75% ili 90% traženih kriterija, dodjeljuje se oznaka s jednom, dvije odnosno tri zvjezdice.

Kriteriji o kojima treba izvijestiti odnose se na kupovinu i prodaju, hranu i piće, socijalno blagostanje i lokalno zapošljavanje, sprječavanje eksploatacije, zdravlje i sigurnost, pristupačnost, energiju i klimu, otpad, vodu, sprječavanje zagađenja i uznemiravanja, prirodu, pejzaže i zelene zone, kulturnu baštinu i informacije.

Ekološka oznaka Good Travel Seal je povoljnija u odnosu na druge ekološke oznake, a cijena varira od tipa/vrste objekta, broja soba/kreveta, a kreće se od 100,00 do 435,00 eura. Oznaka se dobiva u trajanju od dvije godine nakon čega se mora obnoviti.

„Ovim putem pozivamo sve zainteresovane lokalne privrednike da pristupe procesu sertifikovanja i dobijanje ove ekološke oznake koja će im zasigurno poboljšati poslovanje i donijeti benefite. Više informacije o oznaci, benefitima i cijenama nalazi se na linku https://goodtravel.guide/good-travel-seal/“, poručuju iz TO Tivat.