Prčanj – ljepota kamelije

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 09. travnja 2022. - 7:49
Autor: 

Izložba aranžmana od cvijeta kamelija  sinoć je otvorena   u Samostanskom kompleksu sv. Nikole na Prčanju. Organizator je Nevladino Udruženje “Kamelija“ iz Stoliva, u suradnji sa Župnim uredom Prčanj, a uz podršku Turističke organizacije Kotor.

Ispred NVU “Kamelija“ prisutne je pozdravio predsjednik Upravnog odbora Romeo Mihović: ,,Kamelija već 103. godinu bitiše na ovim prostorima na kulturno-zabavnom polju. U Stolivu njeguje tradiciju jednog starog tamburaškog društva “Guslar” koje je osnovano 1919. Taj zbor je zatim nosio ime “Zrinski” pred Drugi svjetski rat,  a poslije dobio ime “Niko Bilafer” po heroju iz Stoliva, da bi 2002. prema Zakonu o nevladinim organizacijama dobio ime “Kamelija”. To je praktično isto društvo koje u kontinuitetu radi od 1919. godine, a tu veličanstvenu prošlost smo dužni barem u nekom obimu da nastavimo“ .

Dobrodošlicu  nazočnima je poželio don Željko Paskovic: ,,Kada sam ja došao u ovaj klaustar zanimalo me tko je posadio i koliko su stare kamelije koje se tu nalaze. Priča o tome je veoma tužna i potresna, a vezana je za jednu obitelj koja je živjela u samostanu, ali ono što znamo je da su kamelije stare između 80 i 100 godina. Cvijet kamelije asocira na ljudsku dušu i čovjeka koji je veoma lijep, koji raste i crpi svoju snagu iz svoje obitelji, duhovnosti, a zatim procvjeta i bude ono što treba da bude, a u jednom trenutku padne i više ga nema. Treba uvijek ostati na grani i crpiti snagu iz vjere, tradicije i zajedništva.U ovom Samostanskom kompleksu nalazi se sidro i top koji su dar sa posljednjeg Prčanskog jedrenjaka pod nazivom “Slavomir”. Taj top večeras je uperen u pod i pored njega gori lumin za sve žrtve ratova. Lumin gori upravo kao molitva za mir, da u mraku koji nas okružuje nešto bude i svjetlo”.

Izložbu je otvorila Svetlana Biskupović, koja je podijelila priču o njenom prvom posjetu Samostanskom kompleksu: ,,Prije pola vijeka ja sam prvi put ušla u ovaj kuvenat, gdje me doveo jedan moj učenik koji je više znao kuventu i vrijednostima Prčanja nego što sam ja ikada znala. To je bio don Branko Sbutega. Upoznao me tada sa don Nikom Lukovićem koji je bio u biblioteci. Ovaj kuvenat mi se činio pun tišine, reda i nikog nije bilo da naruši mir koji se osjećao. Te dvije stvari kuvenat i kamelija su me danas i dovele ovdje i drago mi je da kuvenat vidim u  nekom drugom svjetlu. Na ovom mjestu sam po prvi put vidjela crvene kamelije, jer je moje poimanje bilo da kamelije mogu biti samo bijele“.

Nakon otvaranja izložbe,  djeca su pustila balone plave i žute boje, s porukom za mir cijelom svijetu.

U glazbenom  dijelu programa nastupila je Tanja Bardek, na  violini. Zainteresirani mogu pogledati izložbu i danas  od 12 do 18 sati.