Predsjednica Općine Tivat održala konferenciju za novinare

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 12. listopada 2016. - 8:54
Autor: 

Predsjednica Općine Tivat prof. dr . Snežana Matijević, održala je jučer  II.  redovitu  konferenciju za novinare kako bi javnosti predstavila pomake u realizaciji zacrtanih infrastrukturnih projekata, kako bi s javnošću podijelila prve rezultate rada Sistema 48, te kako bi iznijela detalje o radu lokalne uprave u proteklom periodu.

Predsjednica Općine u svom obraćanju medijima navela je neke od već realiziranih projekata kao što su: izgradnja javnog toaleta na početku šetališta Pine, koji sadrži 3 toalet kabine od kojih je jedna prilagođena osobama s invaliditetom, investicija vrijedna 19.000 eura; Asfaltiranje lokalnih puteva i saobraćajnica na cijelom teritoriju Općine, na Seljanovu, u Đuraševićima, u užem centru grada, u Marićima i u Gradiošnici, pripremni radovi su otpočeli a ovih dana će biti asfaltirano oko 8000 kvadratnih metara, investicija je to vrijedna 81.000 eura; okončanje građevinskih radova kada je u pitanju trotoar u Đuraševićima (MZ Krtoli), ulaganje u nedavno otvorenu ambulantu u Radovićima; rekonstrukcija bujičnih kanala u svim dijelovimaOpćine, o čemu je sklopljen ugovor vrijednosti 34.300 eura.

„Posebno bih istakla jednu manju investiciju koja će biti realizovana u narednih par dana – u pitanju je javna česma koja se u saradnji sa Vodovodom i Kanalizacijom Tivat postavlja u malom parku u blizini ljetnje pozornice na Trgu od kulture. Adriatic Marinas doo je finansijski podržao ovu lijepu ideju“, naglasila je predsjednica Matijević.

Dugo najavljivana izgradnja vatrogasnog doma u Gradiošnici se odvija predviđenom dinamikom. „Svim radovima na ovoj lokaciji mora prethoditi izmještanje dalekovoda. Zaključen je sporazum sa firmom MONTECEP o izmjeni i dopuni DUP-a Gradiošnica, koji se odnosi na dio predviđen za komunalne usluge, a vrijednosti je 4000 eura. Kroz desetak dana nacrt izmijenjenog plana će nam biti dostupan. Nakon toga moramo raspisati tender za izmještanje dalekovoda i po okončanju ovog možemo krenuti u izgradnju.”

„Predviđenom dinamikom razvija se i projekat šetališta Belani”, rekla je Matijević: „Opština Tivat je obezbijedila novac za potrebe izvođenja radova i izdata je građevinska dozvola. Vrijednost projekta je 1.100.000 eura. Raspisan je tender i ponude se otvaraju 17. oktobra. Dana 10. oktobra otvorene su ponude za odabir firme koja će vršiti usluge nadzora nad izvođenjem predmetnih radova. Procijenjena vrijednost usluge je 15.000 eura.“

„Ubrzo će otpočeti izgradnja zgrade za 4 višečlane porodice pripadnike RE populacije koja će biti finansirana od strane njemačke nevladine organizacije HELP, a uz pomoć opštine koja u ovaj projekat ulaže urbanističku parcelu i oslobađa izvođača troškova komunalija. „Radovi će biti okončani kroz nekoliko mjeseci kada ćemo moći da 4 porodice preselimo u nove stanove. Ukupna bruto površina objekta je oko 500 metara kvadratnih“, navela je Matijević.

Predsjednica Općine  je iznijela detalje vezane uz dinamiku realizacije i drugih vitalnih projekata kao što su kanalizacioni sistem u Donjoj Lastvi I faza, cjevovod na potezu kružni tok – Solila. Jedna od tema na press konferenciji bilo je i pitanje parkinga u gradu, koje Općina planira pokrenuti kroz organiziranje  parking prostora na dvije lokacije u užem centru Tivta.

„Takođe opština Tivat je intezivirala saradnju sa mjesnim zajednicama, pa je kao rezultat toga preduzet čitav niz aktivnosti: izbetonirano je 950 metara lokalnih puteva u Mitrovini, Mrčevcu i Lepetanima, postavljeno je 38 svjetiljki i 20 novih stubova za rasvjetu, u 5 mjesnih zajednica postavljena su 23 „ležeća policajca“. Komunalno preduzeće iz Tivta je uložilo velike napore da se izađe u susret zahtjevima građana i mjesnih zajednica. Obavljeno je košenje visokog rastinja sa bagerisanjm na Kalardovu u MZ Gradiošnica. Takođe izvršena je nabavka i postavljanje 4 drvene klupe, posipanje pijeska na prostoru oko istih, kako bi se ova lokacija prilagodila šetačima. U MZ Lepetane očišćena je parcela kod Hidrografskog zavoda za potrebe parkiranja mještana i gostiju. Zatim krčen je dio Kovačevog potoka kod kupališta Pijavica.  Odrađena je sanacija parapetnog zida na magistrali i izvršavano razvlačenje pjeska po plažama, tačnije na 3 lokacije“.

Novinari su postavili niz pitanja počevši od problema epidemije bolesti koja napade stabla palmi tzv. „Surlaša, rada FK Arsenal, regulacije saobraćaja u blizini škola. Na konferenciji za novinare govorili su: predsjednica Općine prof. dr.  Snežana Matijević, potpredsjednici  Općine dr.  Siniša Kusovac i Ilija Janović i predsjednik Skupštine Općine  Ivan Novosel.