Predsjednik Đukanović otvorio večer posvećenu najstarijoj knjizi u Crnoj Gori

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 21. kolovoza 2020. - 22:15
Autor: 

Promocija Kotorskoga pontifikala i lekcionara održana je večeras ispred crkve blažene Ozane u Kotoru, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, a uz potporu Općine Kotor. Projekt je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore. 

U uvodnom dijelu nastupila je klapa „Jadran“ iz Tivta.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović iskazao je zadovoljstvo dolaskom na ovu promociju: „Učinili ste mi čast pozivom da govorim na jednom od najvećih kulturnih događaja u novijoj istoriji Crne Gore. Hvala Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore, koje je priredilo monografiju Lekcionar i pontifikal Kotorske biskupije  iz 1166. godine, koju danas promovišemo ispred crkve svete Ozane.  Ova knjiga, koja je među najstarijim na prostoru Crne Gore, svjedoči da je Kotor još u dvanaestom vijeku bio jedan od kulturnih centara ovog dijela Evrope. Imao je sve što i veliki evropski centri: Biskupski ordinarijat, Sud i sudstvo, knjižare i snažnu kulturnu razmjenu sa razvijenim svijetom“.

Đukanović je pohvalio rad i predanost gospođe Lenke Blehove Čelebić, kazavši da je visoko podigla znanstvene standarde i dala poticaj za buduće istraživače naše srednjovjekovne prošlosti.

Nazočne je, u ime organizatora, pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

„Prvi spomen, nakon nestanka Pontifikala iz Kotora, zbio se prije više od 150 godina, a prvi zapisi dolaze iz biblioteke Akademije nauka iz ondašnjeg Lenjingrada u SSSR-u, koje je objavila Ljudmila Kiseljeva i njen kolega 1970. godine. Nakon toga, o Pontifikalu je kratko pisao akademik Dušan Sindik, porijeklom iz Tivta“, kazao je Deković, izrazivši zadovoljstvo što je upravo njima pripala čast da vrate Pontifikal u mjesto njegovog nastanka.

Monsinjoj Ilija Janjić, biskup u miru pozdravio je posjetitelje u ime sadašnjeg apostolskog upravitelja Rroka Gjonlleshaja i u svoje osobno ime. „Pontifikal je postojao 326 godina prije nego je otkrivena Amerika. Raduje me što smo nakon fototipskog izdanja Kotorskog misala Svetoga Jakova od Lođe, dočekali još jedno monografsko izdanje liturgijskoga i književnoga blaga ove biskupije“, kazao je biskup u miru, istaknuvši da mjesto održavanja ove promocije ima svoju simboliku.

„Kulturni značaj izdanja Pontifikala iz dvanaestog stoljeća nije samo vezan uz Katoličku crkvu i Hrvate; već se tiče svih ljudi iz svijeta znanosti i kulture, svih građana Crne Gore koji prepoznaju višenacionalnu i viševjersku slojevitost ovoga potkućja, na kojem smo Božijom providnošću postavljeni i pozvani graditi mostove prijateljstva, uvažavanja i međusobnog obogaćivanja“, kazao je biskup u miru Janjić.

O Pontifikalu i lekcionaru govorio je dr. znanosti fra Domagoj Volarević: „Pontifikalje pridjevska je imenica, nešto što pripada pontifexu, a pontifex je biskup. To je uobičajeni naziv za biskupa, naziv preuzet od Starih Rimljana. Pojam lekcionar je nastao od lego, legere, lekcio-čitanje, knjiga čitanja. To je knjiga čitanja i jedan dio knjige koji se odnosi na biskupa, na ono što biskup čini“. On se osvrnuo na liturgijske knjige, koje su, kako kaže, jedan od najvažnijih spomenika i izvora za proučavanje, ne samo povijesti liturgije, nego i povijesti određenoga kraja. On je govorio o nastanku pontifikala i lekcionara, kada su svećenici i biskupi počeli zapisivati tekstove, koje su prije govorili napamet. Također je kazao da postoji mogućnost da je napisan u Kotoru, ali to nije potvrđeno.

Dr. znanosti Lenka Blehova Čelebić je također predstavila Pontifikal i lekcionar. „Pontifikal je bila knjiga koju je koristio biskup. Ako bi on bio odsutan, koristio bi ga njegov zamjenik vikar. Lekcionar je knjiga čitanja. U našem lekcionaru se ne nalaze samo čitanja, poput odlomaka iz Biblije, nego i Saborni zaključci. Sabori su bili zakonodavna tijela, koja dijelimo u dvije grupe; ekumenski koje priznaje kako Zapadna tako i Istočna crkva; i zagori, koje priznaje samo Zapadna crkva. Saborni zaključci su bili jako važni u obrazovanju sveštenstva, zato što je Katolička crkva nastojala da sveštenstvo bude obrazovano i načitano“, kazala je dr. Blehova Čelebić. Također se osvrnula na rukopis ovih knjiga, koje su tijekom stoljeća dorađivane.

„Ova knjiga je posvećena don Antonu Belanu, koji je bio moj saradnik kada sam pisala knjigu Hrišćanstvo u Boki. On mi je u životu dao mnogo dobrih savjeta, ali i zamjerki, i vjerujem da svima nama nedostaje. Bez don Tonćija Kotor više nije isti“ istakla je dr. Lenka Blehova Čelebić.

Na kraju promocije, primjerak „Pontifikala i lekcionara“ podijeljen je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, kao i predstavnicima kulturnih institucija u Kotoru, Kotorskoj biskupiji i predstavnicima hrvatskih udruga.

Projekt je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.