Predsjednik Općine Tivat potpisao Ugovor s Portom Montenegrom o poravnanju duga

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. rujna 2018. - 8:41
Autor: 

Predsjednik Općine Tivat, dr.  Siniša Kusovac i izvršni direktor kompanije Adratic Marinas, Dejvid Margason /David Margason/, potpisali su Ugovor o načinu ispunjenja dijela međusobnih obveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i poravnanju međusobnih potraživanja u iznosu od 5,6 milijuna eura.

Obveza Općine Tivat da prihvati ulaganja kompanije Adriatic Marinas u pripreme za komunalno opremanje kao i u komunalno opremanje, uređena je Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, i u suglasju  je s Ugovorom o kupoprodaji Remontnog zavoda “Sava Kovačević”,  čiji potpisnici su Vlada Crne Gore i Adriatic Marinas. Iznosi ulaganja utvrđeni su nalazom ovlaštenog sudskog vještaka, te na osnovu validne dokumentacije.

Potpisivanje ugovora je logičan slijed poteza nakon usvajanja nalaza mješovite Radne grupe za rješavanje obveza po osnovu komunalnih naknada i nalaza nezavisnih vještaka, te usvajanja u Skupštini Općine.

Prethodno je Skupština Općine  Tivat, 17. 1. 2018. godine, usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog ugovora o načinu ispunjenja dijela međusobnih obveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta između Općine Tivat i Adriatic Marinas d.o.o. 

Na ime komunalija, Općina  Tivat je od Adriatic Marinasa za osam godina naplatila 7.646.018,20 eura.

Kompanija Adriatic Marinas,  koja realizira projekt Porto Montenegro, uložila je do sada u njegov razvoj 550 milijuna eura neto,  a najavljeno je još 100 milijuna ulaganja u narednom periodu. Na projektu direktno ili indirektno radi između 800 i 1.200 ljudi.

Planovi razvoja Porta  Montenegra u narednoj deceniji otvaraju brojne mogućnosti za suradnju s Općinom Tivat na unapređenju oblasti obrazovanja, kulture, sporta, zdravstvenog sistema, te stvaranju uvjeta da Tivat postane prestižna i poželjna nautička i turistička destinacija tijekom cijele godine.

Ovim projektom Tivat je jedini grad na svijetu, koji ima Platinum marinu s pet zvjezdica.