Predsjednik Opštine Tivat zloupotrebljava Odbor povjerenika u predizborne svrhe

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 01. svibnja 2022. - 8:42
Autor: 

Iako koalicija “Narod pobjeđuje” koja je donedavno vršila vlast u Tivtu, gotovo i ne postoji, jer od 4 konstituenta 3 su je napustila, nosilac te liste i aktuelni predsjednik opštine Željko Komnenović nastavlja da se promoviše zahvaljujući odboru povjerenika, imenovanom od bivše vlade, koji su na taj način u neravnopravan položaj  stavili ostale partije u gradu.

“Prinudna uprava u Tivtu je to uradila na način što su već imali određene interne procedure, kako oni vole da kažu, odnosno pripremljena imena koja će biti dio te uprave. Ne treba tu biti nimalo skroman i reći da su to odradili u saradnji sa tadašnjim državnim sekretarom za informacione tehnologije iz MUP-a mogu ga imenovati Miljanić, a u Budvi su to oglasili kroz javni konkurs. Samim tim su već nagovijestili određene relacije između nivoa Vlade i nivoa gradske uprave ovdje u Tivtu, konkretno Komnenovića i na ovaj način su mu otvorili  upravo u relaksiranoj varijanti  bez 32 odbornika u Skupštini da povlači i donosi one odluke koje je već naumio. Na taj način dovodi sve političke subjekte u Tivtu  u jedan neravnopravan položaj”, kazao je predsjednik OO HGI Tivat Ilija Janović.

Doskorašnji potpredsjednik Skupštine opštine Aleksandar Davidović za za takvo stanje krivi  bivšu Vladu Zdravka Krivokapića.

“Mislim da je on tu mogućnost dobio do same vlade koja je juče smijenjena. Vlada je birala i namještenike, oni su donijeli budžet opštine , tako da su na neki način odriješene su ruke vezano za tu vrstu kampanje”, kazao je Davidović.

Kampanja koju, kroz različite sadržaje, svakodnevno sprovodi Komnenović za partije u Tivtu je populistička.

“Prisutni su određeni komentari, izuzev dva povjerenika iz ministarstva. Nisam siguran da su lokalni povjerenici na fonu suzdrživosti odnosno da mu izlaze definitivno u susret, pri čemu je poznat njihov politički bekgraund”, kazao je Janović.

Janović kaže da aktuelni predsjednik u tome ima podršku lokalnog javnog servisa- Radio Tivta, u kojem je Komnenović radio kao sportski i novinar za vjerska pitanja, dok prema drugim partijama taj medij ima određeni bojkot.

Moram istaći nezadovoljstvo radom lokalnog javnog servisa po pitanju naših reakcija, saopštenja i dešavanja. Sad odrađuju u onoj formi koju moraju . Ako ćemo reći da smo samo jednu debatu imali tokom ove godine, početkom drugog mjeseca  dovoljno vam govori taj strah, bojazan, odnosno politička usmjerenost ove izvršne vlasti u Tivtu ka upravljanju i rukovođenju javnom servisu Tivat. Koliko god mislili da su neke stvari izmijenili to je korak nazad u odnosu na onaj javni servis koji je bio servis apsolutno svih građana”, kazao je Janović.

Nezavidna politička situacija, u kojoj se našao Tivat, dovešće do nekih novih koalicija, mišljenja su u lokalnom SNP-u.

“Mislim da će politička scena da se usložni . Biće novih lista, biće novih koalicija, tako da vjerovatno će karte da se izmiješaju i ovoga puta”, ocijenio je Davidović.

U Hrvatskoj građanskoj inicijativi  vjeruju da će na narednim izborima, prije ili kasnije, građani znati da odluče. To što je predsjednik Opštine Komnenović, naprsno prestao sa provokacijom oko iseljenja HGI iz njihovih prostorija u gradu, Janović smatra lukavim političkim činom, jer su po tom pitanju dobili udarac.

“Vidi se da se povukla ručna, odnosno u ovom slučaju se pokazuje koja je prava  strana u pravu. U ovom slučaju definitivno Hrvatska građanska inicijativa. Neko krene i vidi zapravo dokle može. Kad dobije adekvatan odgovor i zakonski utemeljen vrlo se brzo pragmatično povlači . U tom smislu imao je vjerovatno određen političke pritiske i svoj aubjeđenja da to treba tako vrlo brzo smo mu pokazali u roku od par mjeseci da to nije tako”, dodaje Janović.

Podsjetimo, nakon brojnih neuspjelih, pokušaja održavanja 11. redovne sjednice Skupštine Opštine Tivat, u tom gradu uvedena je prinudna uprava. Kvorum za njeno održavanje nije davalo 16 odbornika opozicionih partija DPS, SDP, SD i HGI koji još od septembra prošle godine bojkotuju tivatski parlament. Od 32, sjednicama su prisustvavala svega 11 odbornika.

Ukoliko se ne odgode za kraj oktobra, lokalni izbori u Tivtu održaće se 5.juna, što znači da će građani za desetak dana znati ko će sve učestvovati na njima.

Izvor: gradski.me