Vuksanović: Manjinska da ispravi greške aktuelne Vlade

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 19. siječnja 2022. - 8:05
Autor: 

foto: gradski.me

Hrvatska građanska inicijativa podržava prijedlog za formiranje manjinske Vlade i, kao autentičnom predstavniku hrvatskog naroda, mjesto joj je za potpisničkim stolom, ocijenio je predsjednik te partije Adrijan Vuksanović, u emisiji “Pressing” Gradske televizije.

“Svima je jasno da je postojeće stanje odavno neodrživo. Određeni politički subjekti su bili zadovoljni činjenicom da su u Vladi, ali to za funkcioniranje države nije dovoljno. Ovo je rezultat dugotrajne akumulacije svega lošeg i neriješenih pitanja koja je Vlada trebalo da riješi. Jučerašnji događaj vodi razrješenju situacije. Naše sudjelovanje, ili nesudjelovanje ne sužava našu percepciju značaja procesa koji je pred nama, pa vjerujem da na sličan način razmišljaju i oni koji će biti direktni sudionici”, ocijenio je Vuksanović.

Ističe da HGI svjesna svog značaja i da predstavlja jaku vezu Crne Gore sa Hrvatskom i EU i jasno je, dodaje, ko je autentični hrvatski predstavnik na političkoj sceni.

“Imali smo susrete sa najvišim zvaničnicima Hrvatske, samim državnim vrhom- predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Raduju me brojni glasovi koji kažu da Hrvati, kao autohtoni narod, ima pravo da preko svojih predstavnika bude dio koncepcije”, ističe Vuksanović.

Smatra da će manjinska vlada imati vrlo težak zadatak, da sanira brojne probleme koje je aktuelna Vlada propustila da uradi.

“Manjinska vlada mora pokazati jasan otklon od prethodne i mora imati brze i vidljive rezultate. Ova Vlada se bavi samom sobom, ne treba nam takva, kojoj je cilj da traje. Potrebna nam je vlada koja će imati snage, pameti i hrabrosti da riješi probleme koji nas opterećuju. Neki od njih pripadaju korpusu problema koji su na široj razini i dijelimo ih sa cijelim svijetom. Odgovori na te krize nijesu baš kvalitetni i treba ići na to na šta nagovještava jučerašnji događaj”, kazao je Vuksanović.

Javna je tajna je, kaže, da u sadašnjoj Vladi pojedini ministri ne razgovaraju sa premijerom i da su narušeni elementarni međuljudski odnosi. Naredna vlada, prema njegovim riječima, neće puno uraditi ako se bude ponašala kao aktuelna.

“Možete misliti kakva je funkcionalnost Vlade u kojoj nema elementane komunikacije. Bojim se da je javnosti nametnuta političko propagandna priča, odnosno diskurs koji se predstavlja kroz određeni ekonomski program. Ide se na ono na šta su građani potpuno opravdano najosjetljiviji, ali bojim se da je to daleko od realnosti. Ekonomija nije stvar administrativnog dogovora, ni demokratske većine kada je riječ o minimalnoj cijeni rada. Ne znam u čemu je ova Vlada bolja od prethodne”, ocijenio je Vuksanović.

Formiranje manjinske vlade, kaže, nije prekrajanje izborne volje građana kao što tvrde u dijelu vladajuće većine.

“Koalicija “Crno na bijelo” dala je šansu ovoj skupštinskoj većini i ovom sastavu vlade. Ako imaju svijest i odgovornost, onda prepoznaju da ovo vodi ka brojnim problemima i nečemu što će Crna Gora teško da sanira. Ne vidim prekrajanje izborne volje građana. Svi u parlamentu raspolažu svojim mandatima i imaju pravo da, na određenoj političkoj ponudi, biraju svoje partnere sa kojima mogu da ostvare programske ciljeve. Ne bih to tako okaraktezirao. Treba biti svjestan da oni koji to kažu nastupaju iz svojih pozicija koje žele da zadrže i sada moraju izaći kroz neki odbrambeni mehanizam pa je to konstrukcija za koju ja ne bih kazao da je prekrajanje izborne volje građana”, poručio je Vuksanović.

Očekuje da u parlamentu bude dovoljno podrške za upostavljene stabilne parlamentarne većine.

Komentarišući nacionalističke grafite na zgradama u Pljevljima, Vuksanović kaže da oni nikako ne mogu biti dio urbane kulture grada.

“Već dio najgore nekulture, jer iscrtavati ime onoga ko je dijelio bombone srebreničkoj djeci, nakon čega ih je vodio na klanje je za svaku osudu. Pozdravljam brzu reakciju DPS-a koji se odmah ogradio od izjave predsjednika opštine Igora Golubovića. Ne postoji izvlačenje izjave iz konteksta. Ima rečenica koje se ne mogu izvući iz konteksta i bojim se da je to bila preporuka za neki dalji politički aranžman”, zaključio je Vuksanović.

Izvor: gradski.me