Predstave „Idiot“ i „Matica“ večeras u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. lipnja 2016. - 9:57
Autor: 

Predfestivalski program Kotorskog festivala pozorišta za djecu 2016. pod nazivom Scena  za mlade, koji je posvećen pozorišnom stvaralaštvu omladine i za omladinu, počeo je u ponedjeljak, 27. 6., a trajat će do 10. 7.

Kazalište kao mjesto otkrivanja sebe i svijeta, mjesto spajanja i oslobađanja, pruža priliku mladim ljudima koji su u potrazi za vlastitim  identitetom da kroz ovu vrstu umjetnosti stasaju i izrastu u zdrave ljude, zadržavajući i njegujući dijete u sebi.

Večeras, 29. 6., u Kulturnom centru se u 20.30h igra još jedna predstava u okviru SCENE ZA MLADE, a radi se o predstavi  „Idiot“  u produkciji JU Zahumlje iz Nikšića. Režiju potpisuju Slaviša Grubiša i Marija Backović. U predstavi igraju: Stefan Kandić, Nemanja Todorović, Stevan Vuković, Ivana Đukić, Živana Kostić, Đurišić Pavle, Nikola Radović, Marija Popović, Luka Kasalica, Maša Božović, Vuk Bošković, Josif Perović, Teodor Marojević, Milica Radovanović, Ana Mirković, Ana Vujičić, Nikola Kostić, Jovan Bulatović, Marija Lalić, Ksenija Bećirović, Kristina Tomašević, Miloš Đurković, Milica Radulović, Sara Šćepanović i Jana Bjelica.

„Idiot je predstava o nama i njima“. Predstava o sistemu koji nas dovodi do ludila, o sistemu za koji ne znamo što je i tko je. Čija je odgovornost?

U Kulturnom centru će iste večeri u 22 h predstaviti Teatar Pozitiv iz Ljubljane s predstavom Matica.

Režiju, dramaturgiju i svjetlo potpisuju Borut Bučinel, Radovan Jaušovec i Miha Maver.

Igraju: Patrik Komljenović, Nika Vidović, Brigita Škoberne, Monika Šinkovec, Vita Gradić, Julija Brudar, Nina Vončina, Špela Vene i Martina Mohorič.

U ovoj predstavi iz oblasti fizičkog teatra, 7 mladih članova Teatra Pozitiv, na konstrukciji sastavljenoj od metalnih cijevi postavljenih u kvadrat, vještinom govora tela izvode igru mačke i miša. Alegorija uhvaćenosti čovjeka i savremenih mladih u totalitarni sistem prividne, vještačke slobode i bitka jedinke na putu traženja načina i razmišljanja izvan okvira postojećeg i (od)rešenja.

Preporučeni uzrast za sve programe u okviru SCENE ZA MLADE je 12+ godina. Ovo su prve predstave kojima se zahuktava lokomotiva Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koja ove godine vozi 24. vagon – 24. godinu svog postojanja.

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće od 1. do 12. jula, a segment je VIII Međunarodnog festivala KotorArt.