Predstavljena zbirka poezije „Mortalitet vremena“ u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 09. prosinca 2016. - 10:33
Autor: 

„Mortalitet vremena“ naziv je zbirke poezije mladog autora Filipa Kažića, koja je sinoć predstavljena u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu.

Književnu večer naslovljenu „U susret zbirci Mortalitet vremena“ organizirali su profesori i učenici Srednje mješovite škole „Mladost“ iz Tivta, koji su prepoznali talent učenika III. razreda Gimnazije, Filipa Kažića.

Nazočnima se obratila profesorica crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti Andrijana Vujičić, koja je istakla da je Filip Kažić, iako mladić, već zreo pjesnik. „U Filipovoj poeziji uočava se misticizam, emotivnost i racionalizam. On vrlo vješto i neobično upotrebljava verbalne jedinice, gradeći stil blizak simbolistima. Spajanje nespojivog, neuobičajena leksika i slike bogate bojama, nikako ne mogu da ostave čitaoce ravnodušnim; štaviše pojedini stihovi djeluju šokantno na publiku. Ovaj moderan pjesnik stvara poeziju zamjene čula, a sinestetičke slike i oksimoroni donose novu sliku svijeta. Elementi ekspresionizma su vješto protkani kroz stihove koji ne podražavaju stvarnost, već predstavljaju jednu posebnu viziju stvarnosti. Osjećanja odlikuju psihološki treptaj i naglašen pesimizam. Tragajući za suštinom, Filip koristi simboličnost pjesničkog jezika kao sredstvo neuobičavanja pojava“, izjavila je, predstavljajući Kažićevu zbirku poezije, profesorica Vujičić.

Autor Kažić je u svom razgovoru s moderatorom večeri, učenikom Lukom Rekovićem, predstavio svoju zbirku, ističući da je prvu pjesmu napisao u svibnju 2015. godine, a da mu prosječno vrijeme za napisati pjesmu iznosi deset minuta do sat vremena. Kako kaže, pjesnički uzor mu je poznati američki pjesnik Egdar Allan Poe.  „Stihove uglavnom posvećujem svojim vršnjacima, međutim pokušavam da ih prilagodim i generacijama starijih uzrasta, koji imaju više razumijevanja i iskustva u životu“, naglašava Kažić.

Stihove iz njegove zbirke „Mortalitet vremena“ govorili su učenici III. razreda Srednje škole: Majda Radončić, Tijana Stanišić, Đorđe Čavor, Ivan Jaćimović i Lazar Vasiljković.

Večer su svojih glazbenim izvedbama uzveličali Tijana Stanišić na violini i Đorđe Čavor na gitari.