Predstavljeno idejno rješenje lokacije za izgradnju žičare od Kotora do tvrđave Sveti Ivan

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. ožujka 2016. - 10:25
Autor: 

Sinoć je u crkvi svetog Pavla u Kotoru predstavljeno idejno rješenje lokacije za izgradnju vertikalnog transporta - žičare od Kotora do tvrđave Sveti Ivan, čiji je projektant Međunarodni institut za životnu sredinu Arfi Future - Hočko Pohorje iz Slovenije, a investitor Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora.

"Glavni cilj ovog projekta je da omogući infrastrukturnu povezanost i angažuje urbanistički i programski razvoj sjevernog dijela grada, te će u tom smislu biti valorizovane nove ideje, koje će nadograditi primarnu funkciju objekta", kazao je predsjednik Općine Kotor, d.r Aleksandar Stjepčević.

Također, žičara će omogućiti infrastrukturnu povezanost i angažirati urbanistički i programski razvoj sjevernog dijela grada, što će obogatiti njegovu turističku ponudu i dodatno valorizirati bedeme.

Idejno rješenje ima četiri faze. Početna stanica žičare prema planu bit će utvrđena u Tabačini, a druga u Špiljarima.

Pored žičare, planiran je i kružni tok na magistralnom putu Kotor - Risan, kao i izgradnja spratne garaže na prostoru sadašnjeg parkinga na platou kod Starog grada.

Treću fazu karakterizira revitalizacija tvrđave na bedemima, a četvrtu aktiviranje etno sela u zaleđu grada.

Stjepčević je podsjetio da je prva žičara, koju je u Kotoru realizirala Austro - Ugarska monarhija izgrađena prije 100 godina, te da u bazičnom segmentu izgradnja ovog objekta saobraćajne infrastrukture ne predstavlja neponovljivu inovativnost.

“Međutim, u namjeni ovog sredstva stoji itekako plemenita inovativna ideja koju ćemo i sprovesti u djelo. Takođe, ponudiće nove programske sadržaje koji će Kotor pozicionirati kao jedinstven grad na Crnogorskom primorju. Vertikalni transport će promijeniti tok kretanja turista te samim tim rasteretiti Stari grad u jeku turističke sezone, razviće turističke tendencije ka sjeveru grada korišćenjem prirodnih potencijala njegovog zaleđa kao što su kanjon, stari put Kotor - Cetinje i Škurdin izvor. Projekat će revitalizovati okruženje stare elektrane, aktivirati neaktivni industrijski objekat koji će nakon rekonstrukcije biti idejno tretiran takođe kao turistička atrakcija", dodao je Stjepčević.

Ovakav projekt je od izuzetne važnosti upravo sada, kada je Kotor dobio značajna inostrana priznanja, kao što su nagrada internacionalnog turističkog referenta Lonely Planet, koji je Kotor pozicionirao kao top gradsku destinaciju za 2016. godinu, ili nagrada Pro.Pr Vision City, koja je Kotor definirala kao grad koji svojim povijesnim, kulturnim i sadržajnim vrijednostima stvara međunarodni publicitet i doprinosi prepoznatljivosti cijele države.