Predstavnici HNV-a , Foruma žena HGI-ja i Amaterskog kazališta HNV-a posjetili Hrvatski dom – Maticu u Subotici

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 19. listopada 2023. - 19:35
Autor: 

Nakon gostovanja na svečanosti u Novom Sadu kojom je obilježen Dan rođenja bana Jelačića, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Foruma žena Hrvatske građanske inicijative i članovi Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća posjetili su 16. listopada Hrvatski dom – Maticu u Subotici, gdje je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, NIU „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Zaklade za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU-a „Hrvatska riječ“ goste su primili: Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji; Ladislav Suknović, ravnatelj Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska Riječ“; Katarina Čeliković, vršiteljica dužnosti ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata; Karolina Bašić, predsjednica Izvršnog odbora HNV-a; Nataša Stipančević, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje;  Zlata Vasiljević, glavna i odgovorna urednica tjednika Hrvatska riječ;  Lazar Cvijin, upravitelj Fondacije za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Cro-Fond“ te Filip Čeliković, voditelj kabineta predsjednice HNV-a.

Posjet je organiziran s ciljem upoznavanja i razvijanja suradnje s hrvatskim institucijama u Srbiji.
Članica HNV-a Crne Gore i HGI-ja Dijana Milošević, predsjednica Foruma žena  HGI - ja, koja je također i voditeljica Amaterskog kazališta HNV-a, kao inicijator posjeta sjedištu institucija Hrvata u Republici Srbiji, naglasila je da je cilj njihovog dolaska namjera i želja za stvaranjem jedne nove poveznice između Hrvata Crne Gore i Hrvata Republike Srbije, koji su po razini aktivnosti slični i idu ka istom cilju, a to je očuvanje nacionalnog identiteta i kulturne tradicijske baštine svoga naroda. Naglasila je također i da su njihove dosadašnje aktivnosti na razvoju suradnje s Hrvatima izvan Crne Gore bile usmjerene na suradnju s institucijama u Hrvatskoj te je stoga njihova želja bila da se započne graditi jedan novi most suradnje Hrvata Crne Gore i Hrvata Srbije, jer samo zajedništvom se može opstati i pokazati snaga jedne nacionalne skupine.

Član predsjedništva HGI -j a i član HNV-a Crne Gore Miro Franović rekao je kako je u Boki kotorskoj najveća koncentracija Hrvata te da je to Zaljev hrvatskih svetaca, ali da je Hrvata sve manje iz različitih razloga kao što su iseljavanje i neizjašnjavanje Hrvatima na popisu, ali i da se suočavaju s otimanjem i svojatanjem kulturne baštine. Prema popisu iz 2011. Hrvata je na popisu bilo 6021, što znači da ih je sada manje od 1 posto u državi, naglasio je Miro Franović.

Predsjednica HNV-a u Srbiji Jasna Vojnić rekla je kako Hrvati u ove dvije zemlje imaju slične probleme, među kojim je i problem nedovoljnog financiranja od strane domicilnih država kao i da bez financiranja iz matične države institucije ne bi mogle raditi profesionalno i razvijati svoju djelatnost.

Tijekom razgovora bilo je i riječi o temama vezanim za položaj hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i Republici Srbiji, o najvažnijem kulturnom dobru koju baštine Hrvati Boke kotorske, Bokeljskoj mornarici te hrvatskim udrugama u Crnoj Gori i njihovim djelatnostima, potporama koje dobivaju nacionalne manjine, problemima koje prate predstojeći popis stanovništva, nakladničkim djelatnostima, digitalnim izdanjima hrvatske književnisti Boke kotorske i mnogim drugim zajedničkim temama. Posebice je istaknuta financijska potpora Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i moralna potpora hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori od strane generalne konzulice Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Jasminke Lončarević, koja je u svakoj prigodi uz Hrvate Crne Gore.
Prikazani su filmovi o izgradnji Hrvatskog doma – Matice i Hrvatima u Srbiji, a gosti su uručili darove iz naklade HNV-a Crne Gore: fototipsko izdanje “Barskog oficija”-srednjevjekovnog manuskripta pod zvaničnim nazivom „Officia Variorum Sanctorum, Misal Sv. Jakova od Lođe, Pontifikal i Lekcionar. Također dodijeljeni su i USB stikovi digitaliziranih djela hrvatskih pjesnika Boke kotorske iz perioda od XVII. stoljeća do suvremenika, kao i brošura o radu i USB stikovi sa kazališnim predstavama Amaterskog kazališta HNV-a.
Dvanaestočlanu delegaciju, na čelu s Dijanom Milošević i Mirom Franovićem, činili su Nasta Knez, Irena Grandis, Anto Vuksanović, Sanja Knez, Katarina Belan, Jovana Dinić, Radovan Vujović, Biljana Niketić, Mlađan Niketić, Ines Segenj.
Ovaj posjet omogućen je financijskim sredstvima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.