Predstavnici HNV-a na Forumu mladih pripadnika hrvatskih manjina u Tavankutu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 20. listopada 2017. - 11:03
Autor: 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije, u vojvođanskom Tavankutu, mjestu poznatom po vrlo aktivnoj hrvatskoj zajednici, u periodu od 13. do 16. listopada 2017. održava se prvi Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina.
Forum je rezultat inicijative 22. Foruma hrvatskih manjina koji se u prostorima Hrvatske matice iseljenika sastao u studenome 2016., a tema mu je bio položaj mladih u manjinskim zajednicama.
Hrvatsku nacionalnu manjinu Crne Gore na Forumu u Tavankutu predstavili su mladi suradnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Ljubomir Gržetić i Tamara Bogdanović.
Tijekom trajanja programa Foruma mladi pripadnici hrvatskih zajednica iz Srbije, Mađarske, Rumunjske, Crne Gore, Italije i Gradišća upoznali su se s poviješću i kulturom Hrvata u Vojvodini, problemima političkog organiziranja manjina, izazovima manjinskog informiranja, integracije i manjinskog političkog aktivizma.
Na posebnim panelima sudionici Foruma su predstavili iskustva vezana za djelovanje mladih u njihovim manjinskim zajednicama.
Ljubomir Gržetić je u svom izlaganju upoznao sudionike sa djelovanjem mladih kroz rad u udrugama hrvatskih zajednica u Crnoj Gori, podsjećajući na neminovnost čuvanja i prenošenja bogate riznice hrvatskog kulturnog i tradicijskog naslijeđa stvaranog u raznim povijesnim razdobljima na prostorima današnje Crne Gore.
Predstavljene su udruge kroz koje mladi aktivno djeluju u cilju očuvanja hrvatskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta.
Naglašavajući potrebu očuvanja materinskog jezika, kao glavnog elementa koji utemeljuje opstanak hrvatskoga identiteta predstavljena je dopunska škola hrvatskog jezika u Tivtu i Kotoru, te aktivnosti Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, rad i načini davanja potpore mladima jedine hrvatske političke stranke u Crnoj Gori - Hrvatske građanske inicijative, aktivnosti Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“ i prvoga elektronskog medija u Crnoj Gori - radija Dux, kao i značaj kontinuiranog emitiranja radio emisije "Mladi Hrvati Boke". Kao udruge koje nude potporu, motivaciju i prostor za aktivno djelovanje mladih na podučju očuvanja identiteta Hrvata sa prostora Crne Gore, pored navedenih, istaknute su i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, u sklopu kojega djeluje Mandolinski orkestar "Tripo Tomas", Hrvatsko kulturno društvo “Tomislav“, Hrvatsko kulturno društvo ,,Sveti Jeronim" i Zajednica Hrvata i prijatelja Crne Gore“.
Tamara Bogdanović je kroz intervju medije upoznala sa položajem Hrvata u Crnoj Gori, ističući da se Hrvati Boke, kao autohtono stanovništvo, u današnje vrijeme nalaze se na stanovitoj prijelomnici iznimno važnoj za hrvatski identitet.
Tijekom trajanja Foruma sudionici će posjetiti i važne kulturne spomenike Hrvata u Vojvodini – franjevački samostan u Baču i rodnu kuću bana Jelačića u Petrovaradinu.