Predstavnici HNV-a u službenom posjetu Zadru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. svibnja 2015. - 12:08

Na poziv prof.dr.sc. Vande Babić, profesorice Sveučilišta u Zadru, te gospodina Enija Grdovića, predsjednika Društva zadarskih Arbanasa, Zvonimir Deković, predsjednik i Vladimir Marvučić, dopredsjednik Hrvatskoga nacionalnog Crne Gore su  od 7. do 9. svibnja boravili  u službenom posjetu gradu Zadru. Profesorica Babić, rodom Bokeljka, već više od desetljeća na zadarskome sveučilištu s iznimnim uspjehom drži studijski kolegij „Hrvatska kultura i književnost Boke kotorske“.

Prigodom župnog blagdana  Gospe Loretske,  gospodin Grdović, prof. Babić i predstavnici HNV –a  su 7. svibnja u mjesnoj knjižnici u Arbanasima govorili na tribini o Hrvatima Boke kotorske i Bara i tisućljetnim vezama Zadarske, Kotorske i Barske (nad)biskupije, poglavito kroz izuzetnu osobnost zajedničkoga nadbiskupa Vicka Zmajevića te doseljavanja Arbanasa u ove krajeve prije gotovo tri stoljeća. Svi govornici na tribini su konstatirali da je neprijeporan hrvatski identitet Boke kotorske, Bara, ali i zadarskih Arbanasa, koji najvećim dijelom potječu s područja Barske nadbiskupije, što pojedini autori pokušavaju opovrgnuti s iznimno dvojbenim znanstvenim argumentima. Topao, dug i gromoglasan pljesak u prepunoj dvorani knjižnice u Arbanasima svjedoči  da su nazočni posjetitelji u potpunosti bili suglasni sa stavovima govornika na spomenutom događaju. Ova tribina je dio višednevnog programa pod nazivom „Dani Gospe Loretske“ koji će biti okončani u nedjelju, 10. svibnja 2015.,  svetom misom i tradicionalnom procesijom u Arbanasima koju će predvoditi mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski. U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović slavlju će nazočiti njezin izaslanik gospodin Ante Deur.

Drugog dana boravka (8 svibnja 2015.), predstavnici HNV-a CG su skupa sa svojim domaćinima posjetili najznačajnije institucije grada Zadra. Primili su ih dogradonačelnik Grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić sa suradnicima, zamjenik zadarskog župana gospodin Rudolf Dvorski sa suradnicima, don Igor Ikić, tajnik Zadarske nadbiskupije, prof. dr. sc. Ante Uglješić, rektor Sveučilišta u Zadru, gospodin Ante Gverić, ravnatelj Državnoga arhiva u Zadru i predsjednik HKD –a „Napredak“ – Zadar te prof.dr.sc. Vanda Babić koja obnaša dužnost dopredsjednice Udruge. Tom prigodom, predstavnici HNV-a CG su dodijelili zahvalnice Državnome arhivu i Sveučilištu u Zadru za dugogodišnju suradnju i  u više navrata dodijeljene donacije knjiga za Hrvatsku knjižnicu „Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi.

Tijekom spomenutih susreta, predsjednik i potpredsjednik HNV-a  su od svih uvaženih sugovornika dobili nepodijeljenu potporu glede unaprijeđenja položaja hrvatskoga naroda u Crnoj Gori i tješnje suradnje sa institucijama Republike Hrvatske i posebice Grada Zadra. Uz zahvalnost profesorici Babić i gospodin Grdoviću , kao i svim dužnosnicima različitih institucija grada Zadra, predstavnici Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  se na poseban način ovom prigodom žele zahvaliti gospodinu Zvonimiru Rogiću i njegovoj obitelji na iznimnom gostoprimstvu.