Zbirka mr. sc. Vladana Lalovića predstavljena u Sarajevu

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 19. prosinca 2016. - 10:32
Autor: 

U okviru “Napretkovih božićnih dana” proteklog vikenda u prostorijama HKD “Napredak” u Sarajevu održana je promocija zbirke poezije “Fragmenti zaboravljene nade”, autora mr. sc. Vladana Lalovića iz Podgorice.

Na promociji su govorili monsinjor prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD “Napredak”-Sarajevo, prof. dr. sc. Vanda Babić, profesorica Sveučilišta u Zadru; Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, kao i sam autor.

Nakladnici zbirke su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, kao i HKD “Napredak” Sarajevo, te je ovo bila jedinstvena prilika da, pored Tivta, autor zbirku promovira i u Sarajevu.

Nazočnima se obratio monsinjor prof. dr. Franjo Topić, koji je istakao: “Jedna od uočljivih oznaka jest stilska figura paradoksa. Tako da čovjek mora biti pažljiv u čitanju jer će izgubiti nit, da ne kažem da će se izgubiti. Nagli obrati, spajanje naizgled nespojivog, suprotnosti i dijalektike te nekada treba i pravi intelektualni napor da se prati nit, ideja i poruka pjesme.Na malo prostora i u malo riječi pjesnik uspijeva izraziti ono za što nekima trebaju stranice. Ovo je pjesničko formuliranje nekih temeljnih filozofskih ideja: jedno i različito, bitak i vrijeme, krug i linija, odnosno poimanje vremena pravolinijski ili kružno kao stalno vraćanje i ponavljanje, što je tema budizma i hinduizma, židovstva i kršćanstva”. Monsinjor prof. dr. Topić ističe da je ova zbirka puna motiva čežnje, želje i vapaja: “Želja je postojanija nego što smo slutili.“

“Ova zbirka obiluje sjajnim izričajima kao npr. „noć kad je mjesec vreliji od sunca“, „čežnja pušta suzu na odrom  usnulog dana“ To su one noći kad se misli da više nikad neće svanuti novi dan. Bor je „patrijarh naborana lica“, Bor. Onda obrat u svoj toj apstraktnoj i nadrealističkoj tematici: „Čujem na večernjem da je pala vlada u nekoj zemlji poluperiferije, i da su gorljivi revolucionari zaprijetili da će promijeniti svijet kad ovaj nestane.“ Sjenke. Vječno je pitanje je stvarnosti i suštine svijeta i čovjeka pa će autor kazati: „Pijanac za jednim od dva kafanska stola na terasi grlio je polupraznu bocu hladnog piva”, kazao je Topić u svom obraćanju.

Zvonimir Deković, ispred HNV-a, kao jednog od suizdavača ove zbirke, istakao je: “Gospodin Lalović je podrijetlom iz Perasta, a sve ono što predstavlja krunu u povijesti Boke, kroz pomorstvo, kulturu, arhitekturu, katoličku prisutnost,s ve je to utkano u Perastu. Od Ilirskog plemena Pirusta, osnivača Perasta,do otoka Gospe od Škrpjela, jedinstvenog umjetnog otoka sagrađenog nasipanjem mora koje je trajalo 200 godina kako bi na njemu bila sagrađena crkva Marijina i time bio ispunjen zavjet koji su dali braća Mordešići. Zavjet koji je iskaz ljubavi i vjere, koji se čuva do današnjih dana, a kao nepresušno vrelo inspiracija je svim bokeškim pjesnicima, koji ne dozvoljava da zaboravimo i uvijek nas nanovo podsjeća na čuvenog kapetana Marka Martinovića, Matiju Zmajevića,Vicka Zmajevića nadbiskupa barskog i zadarskog, Tripa Kokolju slikara, dvanaest bratstava peraških koji su nosili počasnu zastavu u mornarici države sv. Marka i mnogih drugih znanih i neznanih pa sve do naših suvremenika kao što je bio monsinjor Butorac, biskup kotorski i dubrovački“.

„Do umjetnog otoka Gospe od Škrpjela stoji ponosno, neposredno uz njega, otok sv. Jurja, na kojemu su još u devetom stoljeću Benediktinci sagradili samostan čiji je predstojnik  bio jedan od onih koji su izvršili blagoslov katedrale sv. Tripuna u Kotoru, davne1166. godine, a čiju smo mi 850. obljetnicu slavili ove godine. Otok sv. Jurja, sav u zelenilu prekrasnih čempresa čuva tajnu peraških Romea i Julije, francuskog časnika Ante Sovića i Peraštanke Katice Kalfić“, naglašava Deković.

„Nova zbirka Vladana Lalovića nije samo poezija već suzvučje šuma, rijeka, plavetnila neba iznad Boke i stiha čvrstog i gordog poput lovćenskog obrisa. Ona je beskrajna molitva u glasu bokeljskih svetaca, ona je pasija, ali i uskrsnuće. Njegovim stihovima teku sve boje ljubavi. Ljubavi prema Kristu, ljubavi prema kamenu, livadi svojega djetinjstva, ali i prema ženi, ljubavnici, dami, onoj grješnici s kojom je ispijao čaše ljubavi i stradanja. Ovom zbirkom nam pjesnik bezrezervno podastire sebe u svim nadanjima i snovima, u svojim željama i padovima, u svojim ljubavima i razočarenjima. Pedesetak izabranih pjesama zasigurno je snažan doprinos suvremenom crnogorskom pjesništvu. Fragmenti zaboravljene nade su iskonski Lalovićev krik kako neke temeljne ljudske vrijednosti i osobine ne bi nestale u krugu neprestanog ponavljanja koje se ponekad čini ispraznim ...“, najbolje nam je predočila, u svojoj recenziji, prof. dr. sc. Vanda Babić.

Sam autor, Vladan Lalović je istakao koliko mu je zadovoljstvo biti u Sarajevu i predstaviti svoju knjigu kako  ljubiteljima njegove poezije, tako i svim prijateljima s kojima nije u mogućnosti susresti se tako često. Stihove je nadahnuto govorila doktorica medicine i književnica Jasmina Hanjalić.

Promociji su, među brojnim posjetiteljima, nazočili: pomoćnik ministra Predrag Mitrović ispred Ministarstva kulture i sporta BiH, kao i dr. Ismet Dizdarević, profesor Sveučilišta.

U okviru posjeta Sarajevu gospodin Deković i prof.dr.sc. Vanda Babić susreli su se s kardinalom Vinkom Puljicem, nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije u njegovu uredu, što je predstavljalo posebnu prigodu za razgovor. Susretu je nazocio i doc.dr.sc. Darko Tomasevic iz Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH i dekan Katolickog bogoslovnog fakulteta.