Predstavnici hrvatske nacionalne manjine boravili u radnom posjetu Zadru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. svibnja 2017. - 10:26
Autor: 

Ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković boravili su u radnom posjetu gradu Zadru.

Prigodom boravka posjetili su Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, gdje su se susreli s upraviteljom Zavoda za povijesne znanosti, dr. sc. Tadom Oršolićem, s kojim su razgovarali o položaju Hrvata u Crnoj Gori, njihovoj zastupljenosti u politici, kao i o aktivnostima organiziranih hrvatskih udruga, te je uspostavljen dogovor o suradnji između Akademije i hrvatske zajednice u Crnoj Gori oko budućih kulturnih i znanstvenih projekata vezanih za povijest Boke kotorske. U okviru posjeta obišli su i Pomorsku zbirku, koja se nalazi u sklopu Zavoda.

Nakon toga, posjetili su Državni arhiv u Zadru, gdje ih je primio ravnatelj Arhiva dr. sc. Ante Gverić. Ravnatelj Gverić im je predstavio povijest i djelatnost Arhiva, a imali su priliku pogledati arhivsku građu koja je neposredno vezana za Boku kotorsku. Ovaj jako ugodan i koristan posjet je još jedan dokaz koliko je grad Zadar bio povezan s Bokom kotorskom i Bokeljima, i koliko su međusobno imali utjecaja jedni na druge u vremenu kada je Zadar bio glavni grad Kraljevine Dalmacije za vrijeme Hasburške monarhije.

Također su posjetili i Sveučilište u Zadru, gdje su ih primili prorektorica za studije i studente Sveučilišta, izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić. Predstavnici hrvatske zajednice su ih upoznali s aktivnostima i problemima zajednice, a bilo je riječi i o mogućnosti unaprijeđenja kulturne i znanstvene suradnje sa Sveučilištem, u pogledu važnosti studiranja Hrvata iz Boke na zadarskom Sveučilištu. Svi sudionici sastanka složili su se da  je suradnja na međunarodnim znanstvenim i istraživačkim projektima, financiranim i od strane Europske unije, način na koji se zajednički i konkretno može doprinijeti adekvatnoj valorizaciji utjecaja Hrvata na kulturnu baštinu Boke kotorske i cjelokupnog područja Crne Gore.  

U sklopu boravka u Zadru, ministrica Vučinović i gospodin Deković nazočili su promociji knjige "Kulturalno pamćenje - ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke kotorske", autorice prof. dr. Vande Babić, gdje su nakon toga imali priliku porazgovarati i družiti se s utjecajnim književnicima i znanstvenicima iz Zadra.