Predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz Crne Gore s ministricom Obuljen Koržinek

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 02. ožujka 2019. - 8:43

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je sastanak s predstavnicima Hrvatske građanske inicijative, Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Crne Gore i Bokeljima iz Republike Hrvatske.  

Sastanku su nazočili predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809" Zagreb Ivo Škanata, član „Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809“ Rijeka Tomislav Brguljan, predsjednik Hrvatske bratovštine Istarske županije Pula Fredi Tripović i član Vladimir Pasković te v.d. predsjednika Hrvatske građanske inicijative Josip Gržetić.

Uz ministricu sastanku su prisustvovali pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo, voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i savjetnik s posebnim položajem za pitanja nacionalne hrvatske manjine u inozemstvu Milan Bošnjak.

Tema sastanka bila je zaštita kulturne baštine, a ponajviše se razgovaralo o nematerijalnoj kulturnoj baštini i nominaciji Tripundanskih svečanosti i kola sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata na UNESCO-ov Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine. Republika Hrvatska ima višegodišnje iskustvo u implementaciji i promicanju UNESCO-ove Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine o čemu svjedoče i sedamnaest upisa na popise nematerijalne kulturne baštine.

Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna − tradicije bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj kulturna su baština koju su bokeljski Hrvati doseljavanjem iz Boke Kotorske u Crnoj Gori prenijeli u Hrvatsku. Zajednica Bokelja u Hrvatskoj vezana je uz tradiciju poznatih pomoraca i cehovskog udruženja Bokeljske mornarice, bratovštine mediteranskog tipa koja se okuplja redovito na blagdan svetog Tripuna, a koji se slavi još od 809. godine kada su prema predaji njegove moći iz Male Azije stigle u Kotor. Bokelji u Hrvatskoj danas čine brojnu zajednicu organiziranu u bratovštine koje su ujedinjene nazivom „Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809“, a djeluju u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Dubrovniku.

Na sastanku je još jednom izraženo žaljenje što Crna Gora nije dala pozitivan odgovor na inicijativu o zajedničkoj kandidaturi ovoga fenomena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine te je izražena nada da će se u narednom razdoblju približiti stavovi kako bi u duhu partnerstva i uvažavanja doprinosa hrvatskoga naroda kulturnoj baštini Crne Gore dvije države razmotrile mogućnost multinacionalne nominacije.