Predstavnici hrvatske nacionalne manjine na Međunarodnom susretu hrvatske književnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 23. travnja 2018. - 13:11
Autor: 

Drugi međudržavni susret hrvatske književnosti održan je u Širokom Brijegu 19. i 20. travnja, a Južnohrvatski ogranak DHK u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Široki Brijeg i Maticom hrvatske Opuzen organizirao je spomenuti kulturni  događaj.

 Iz Boke kotorske susretu su nazočili predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća  Zvonimir Deković i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović. Planirani program u Širokom Brijegu započeo je u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg,  gdje je održan okrugli stol. Prije samog početka radnog dijela u ime domaćina Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg prisutne je pozdravio predsjednik Gojko Jelić.  Gospodin Jelić je također izrazio zahvalnost gradonačelniku Miri Kraljeviću i predsjedniku Vlade ŽZH Zdenku Ćosiću kao pokroviteljima ovih susreta.

Svečani dio okruglog stola odnosio se na uručenje članske iskaznice DHK novoprimljenome članu fra Vendelinu Karačiću. Iskaznicu mu je uručio predsjednik Društva hrvatskih književnika gospodin  Đuro Vidmarović. Između ostalog, uručili su jedan drugome prigodne darove. Nakon okruglog stola  upriličeno je primanje kod gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića te je Društvo je obišlo Franjevačku galeriju, samostan, ALU Široki Brijeg, rodnu  kuću fra Janka Bubala i fra Jakova Bubala, gdje je delegacija iz Boke položila vijenac, a obišli su  i ranokršćansku baziliku iz V. st. u Mokrome.

U večernjim satima održana je  književna večer za Širokobriježane, gdje su  nazočni imali prigodu uživati u stihovima  sudionika Susreta iz Dubrovnika –Neretve, Huma – Hercegovine, kao i Boke kotorske.

20. travnja pjesnici su gostovali u širokobriješkoj gimnaziji, a učenici su imali priliku upoznati  se s djelovanjem hrvatske zajednice u Crnoj Gori, kao i kulturom koja se njeguje i živi. Nakon toga, sudionici Susreta su obišli franjevačko groblje.

U Opuzenu je profesorica povijesti Katarina Barišić  približila povijest Opuzena sudionicima Susreta, a nazočili su i predstavljanju ponude Mundimitra Opuzenu za uspostavu prijateljskih odnosa između toga moliškoga mjesta i Opuzena.

Nakon toga je u Gradskoj vijećnici  održan okrugli stol gdje su  se prisutni osvrnuli na  I. međudržavni susret hrvatske književnosti. Također,  tiskana je i knjižica   s  I. susreta, koja sadrži zbornik radova sudionika održanoga u Stonu – Dubrovniku od 18. do 20. svibnja 2017.   U Tivtu i Kotoru nas 20. 9., 21.9., kao i 22.9., očekuje nastavak II. međudržavnog  susreta.

Primanje kod načelnika Općine Slivno gospodina Smiljana Mustapića  održano je 21.4., kao i polaganje vijenca kod spomen ploče Petra Tutavca Bilića u Neretvanskoj riznici umjetnina i inih vrijednosti te obilazak Križnoga puta na Skalinima ka sv. Roku u Podgradini. Predstavnike iz Boke je oduševio izgrađeni dio Križnog puta, koji je izgrađen na inicijativu gospodina Stjepana Šešelja. Na postajama Puta mogu se vidjeti brončane figure hrvatskih kipara, a na svakoj je urezan  tekst hrvatskog pisca  Stjepana Šešelja.

Ovaj Međudržavni susret predstavlja još jednu priliku za buduću kulturnu suradnju, kao i dokaz da kultura kao most suradnje ne može nikada biti upitna.