Predstavnici Sveučilišta u Zadru u posjet Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. svibnja 2017. - 9:49
Autor: 

Studenti i profesori Sveučilišta u Zadru, kao i ravnatelj Državnog arhiva Zadar Ante Gverić, na svom studijskom putovanju boravili su u posjet Boki kotorskoj i Cetinju. Voditeljica grupe bila je prof. dr. Vanda Babić.

U svom trodnevnom putovanju prvog dana su obišli muzeje grada Cetinja, Cetinjski manastir, Državni arhiv, kao i Fakultet za crnogorski jezik i književnost. U povratku s Cetinja zadržali su se u Budvi, gdje su obišli Stari grad, crkvu sv. Ivana, Santa Maria in Punta i druge. Drugog dana posjetili su znamenitosti Starog grada Kotora, Državni arhiv, Pomorski muzej, katedralu sv. Tripuna. Obišli su i Perast (Pomorski muzej, crkva sv. Nikole), kao i otok Gospe od Škrpjela. Navečer su, zahvaljujući susretljivosti kapetana Rajka Čavora, imali prigodu obići Boku vodenom kočijom, što nikoga od njih nije ostavilo ravnodušnim.

Zadnjeg dana boravka, u jutarnjim satima,  posjetili su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u Donjoj Lastvi, gdje su se susreli s predsjednikom Vijeća Zvonimirom Dekovićem, predsjednicom Hrvatske građanske inicijative Marijom Vučinović, kao i poslanikom u Skupštini Adrijanom Vuksanovićem. Gospodin Deković im je predstavio rad i aktivnosti Vijeća, Doma kulture "Josip Marković", kao i knjižnice "Ljudevit Gaj". Predsjednica HGI-ja im je govorila o jedinoj političkoj stranci Hrvata u Crnoj Gori, a poslanik Vuksanović im je svima zaželio dobrodošlicu, s nadom da će se doma vratiti s lijepim dojmovima.

Prigodom posjeta Vijeću, ravnatelj Državnog arhiva Zadar Ante Gverić donirao je knjižnici "Ljudevit Gaj" "Vodič kroz Državni arhiv" u dva toma.