Premijer Plenković izrazio zahvalu i iskazao snažnu potporu HGI - ju i HNV - u

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 05. studenog 2021. - 7:48
Autor: 

Premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je jučer u posjet predstavnike Hrvata u Crnoj Gori, predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića i predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimira Dekovića. Na sastanku su sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Premijer Plenković zahvalio je Dekoviću i Vuksanoviću na svemu što rade kako bi se očuvao položaj i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, a koja snažno doprinosi i kvalitetnim odnosima dvije države, Republike Hrvatske i Crne Gore. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao da će Hrvatska svaki puta odlučno reagirati ako se bude ugrožavao identitet Hrvata u Crnoj Gori ili njihova sigurnost, kao i to da hrvatska Vlada ima trajnu obvezu skrbiti o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori.

Vuksanović i Deković su izrazili zadovoljstvo čvrstim vezama s državnim vrhom Republike Hrvatske i intenzivnom i redovitom komunikacijom s predstavnicima Vlade, kao i suradnji na zajedničkim projektima koji su od interesa za status hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. U tom smislu razgovaralo se o projektima koji se provode kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a koji su posebice važni za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Deković i Vuksanović su premijeru Plenkoviću prenijeli informacije o aktualnoj političkoj situaciji, kao i brojnim aktivnostima koje zajednica provodi na jačanju položaja Hrvata i njihovog političkog života u Crnoj Gori, posebice nakon prošlih parlamentarnih izbora i promjena koje su se desile.

Na sastanku se govorilo i o Domu kulture u Donjoj Lastvi, koji je značajno mjesto za kulturni i društveni život hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj, a i šire.

"Hrvatska je spremna pomoći u širenju njegovih kapaciteta i postizanju trajnog rješenja njegovog imovinskopravnog statusa. Hrvatska će nastaviti pomagati rad Radio Dux stanice, čiji hrvatski manjinski program ima osobitu važnost za očuvanje, rad i povezanost hrvatske zajednice u Crnoj Gori", poručili su iz Vlade Republike Hrvatske.

Na koncu sastanka, koji je trajao skoro dva sata, Adrijan Vuksanović je poklonio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću Lekcionar iz 1166. godine, koji je HNV tiskalo prošle godine.

Premijer Plenković je dao upute najbližim suradnicima da se dogovori sa susreta konkretiziraju i da se odmah krene u realizaciju.

Sastanak čelnika hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske je pokazatelj da Hrvatska ne samo što vodi računa o Hrvatima izvan njenih granica, već i cijeni zalaganje i nastojanje onih koji čuvaju, brane i njeguju hrvatski identitet.

Hrvatska građanska inicijativa