Preminula Milena Dravić

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 14. listopada 2018. - 9:16
Autor: 

 Jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslavenskih glumica, Milena Dravić preminula je u noći subotu na nedjelju u 79. godini u Beogradu, objavila je agencija Tanjug.

Milena Dravić rođena je u Beogradu 5. listopada 1940., glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a u karijeri koja je trajala gotovo 60 godina, snimila je stotinjak filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade.

Među njima se ističu Zlatna palma u Cannesu za ulogu u filmu "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića, dvije Zlatne i šest Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Prekobrojna", "Jutro", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako s muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Glumica je u srpnju bila u Puli kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba "Milena: izložba fotografija", retrospektiva fotografija srpske glumice. 

"Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma 'Vrata ostaju otvorena' da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne Arene za film 'Prekobrojna'. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film", kazala je tada Milena Dravić.

Milena Dravić nadživjela je supruga srbijanskog glumca Dragana Nikolića koji je preminuo u ožujku 2016.  S trećim suprugom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni show program Obraz uz obraz.

Tanjug navodi da je Dravić preminula nakon teške bolesti.