Priopćenje HNV-a povodom napada na Igora Tomkića

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 19. ožujka 2019. - 14:32
Autor: 

Povodom jučerašnjeg  napada na Igora Tomkića iz Berana Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore   izražava duboko žaljenje i izrazitu zabrinutost te najoštrije osuđuje takav kukavički čin, koji nije samo atak na fizički integritet jedne osobe samo zbog toga što je hrvatske nacionalnosti,  nego i na temelje multinacionalne, multikonfesionalne i građanske Crne Gore.

Ovom nemilom događaju ne znaju se nalogodavci, ali znaju počinitelji koji su brzom reakcijom uhićeni, a zna mu se i  motiv- Igor Tomkić mučki je napadnut samo zbog toga što se izjašnjava kao Hrvat.    

 Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  kao krovna institucija hrvatskoga naroda u Crnoj Gori  zahtjeva od svih institucija države Crne Gore i apelira na nadležne sudske organe  da se što brže  procesuiraju počinitelji i eventualni nalogodavci ovog zlodjela koje Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  na temelju činjenica ne može drukčije okarakterizirati nego kao zločin iz mržnje.

Temeljem prethodno navedenog  također očekujemo brzu i učinkovitu reakciju mjerodavnih institucija u cilju zaštite obitelji Tomkić.

Mi kao legitimni predstavnici hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, ali i kao lojalni građani državi Crnoj  Gori, smatramo da svi mi kao društvo  ne možemo,  ne bismo trebali i nipošto ne smijemo  dopustiti da bilo tko od građana Crne Gore zbog svoje nacionalne i vjerske pripadnosti trpi bilo kakvu  diskriminaciju, ugnjetavanje i torturu u državi u kojoj živi i koju bez daljnjega doživljava kao svoju.

 

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore