Priopćenje predsjednice OO HGI Kotor Ljiljane Velić

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 14. kolovoza 2016. - 11:52
Autor: 

Hrvatska građanska inicijativa će predložiti izmjenu postojećeg Zakona o lukama Crne Gore s ciljem da općine raspolažu svojom obalom, s kojom su u neraskidivoj vezi, izjavila je  predsjednica Općinskog odbora HGI Kotor Ljiljana Velić.

 Za unaprjeđenje statusa Luke Kotor kao nezaobilazne kruzing-destinacije, osim neospornih potencijala u vidu kulturno-povijesnih i prirodnih resursa neophodni su razvijeni lučki sistemi i prilagođavanje lučke infrastrukture, za koje je preduvjet dugoročna koncesija.

Stupanj konkurentnosti Luke Kotor na zahtjevnom kruzing tržištu zavisi od više faktora, kao što su: prihvatni kapaciteti za privez mega-brodova, putnički terminali  prilagođeni kvalitetnom prihvatu putnika i sigurnost luke prema međunarodnim standardima.

 Luka Kotor sve ovo može ostvariti investicijskim ulaganjima kroz dugoročnu koncesiju. Upravo dugoročna koncesija je u interesu grada Kotora koji je 57 postotni vlasnik akcionarskog društva , kao i manjinskih akcionara.

 Predloženim izmjenama Zakona koje će inicirati HGI, Luka Kotor će biti kategorirana kao putnička luka otvorena za javni saobraćaj od međunarodnog privrednog značaja, orjentirana na kruzing turizam. Na taj način bi grad Kotor i dalje upravljao svojom obalom i morem. Zauzvrat, Luka Kotor će se obavezati da kroz investiciona ulaganja unaprijedi turističku ponudu grada. 

 Općinski odbor HGI Kotor vjeruje da će predložene izmjene Zakona o lukama, koje su u interesu Luke i grada biti prihvatljive i za ostale političke subjekte.