Projekt „Ošarenimo grad“ u Herceg Novom

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. siječnja 2017. - 9:46
Autor: 

Nevladino udruženje „Urban Nova“ u periodu od naredna četiri mjeseca  će realizirati  projekt „Ošarenimo grad“. Opći cilj projekta jeste osnaživanje kreativnih pojedinaca/ grupa (volontera,aktivista, učenika, studenata,...) za daljnje djelovanje u pravcu suradnje s  Općinom u pogledu korištenja i oživljavanja javnih prostora u Herceg Novom.

Specifični ciljevi su:

1. unapređenje kvalitete života, kao i promjena stavova i ponašanja građana vezanih za korištenje javnih prostora u lokalnoj zajednici

2. promocija korištenja javnih prostora

3. kvalitetno provođenje slobodnog vremena za vrijeme zimskog raspusta (van sezone)

4. promocija međusektorske komunikacije i suradnje svih zainteresiranih  strana

5. osnaživanje nezavisne kulturne scene i građanstva za buduće inicijative

Projekt „Ošarenimo grad“ financijski je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo.

Od svog osnivanja, Urban Nova se svojim djelovanjem profilirala se kao organizacija koja ulaže napore u promjene pasivnog stava građana prema urbanim resursima Herceg Novog odnosno javnim prostorima.

„Građanstvo Herceg Novog može svedočiti da se u strogom centru grada nalaze  najmanje tri napuštena objekta koji propadaju i  prepušteni su zubu vremena čime ruže sliku grada. Sa druge strane, veliki broj pojedinaca, neformalnih grupa građana i nevladinih udruženja nemaju prostor za rad, a intervencije na javnim prostorima otežane su im netransparentnim i zahtjevnim procedurama, te nejasnim imovinskim odnosima. Implementacijom projekta "Ošarenimo grad!", željele bismo da pružimo šansu da se tri najkreativnija rješenja oživljavanja javnih prostora realizuju, a njihovi akteri upoznaju bliže (time i motivišu za dalje djelovanje) sa procedurama i koracima koji su neophodni u tim procesima.  Kontinuiranom podrškom u administrativnom (dobijanje potrebnih dozvola), kao i u organizacionom (upravljanje projektnim ciklusom), pa i logističkom (nabavka materijala) pogledu, obezbijedićemo da tri najbolja rješenja za kreativne intervencije na javnim prostorima budu realizovana.

Tim povodom, pozivamo sve sugrađane, da se jave sa kreativnim rješenjima za intervencije na javnim prostorima. To mogu biti neki grafiti, mali događaji u nekom parku ili na stepeništu, performans ili neka izložba...Pustite maštu da oblikuje Vaše ideje i pišite nam do 15. januara 2017. godine na mail urbannova.mne@gmail.com.  Za tri najbolje ideje bit će osigurana  sredstva za rad i logistiku, kao i navedena podrška naše organizacije u koracima od „ideje do realizacije“, poručuju iz tima Urban Nove.