Promovirana knjiga Bokobran: razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 29. siječnja 2023. - 12:34
Autor: 

Promocija knjige Bokobran: razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske, autorice Nevenke Šarčević održana je sinoć u katedrali sv. Tripuna.

Spomenuta knjiga nastala je na temelju razgovora koje je autorica kao urednica emisije „Bokobran“ na Dux radiju vodila s velikim brojem sugovornika, s područja povijesti, povijesti umjetnosti, zaštite kulturne baštine…, kako iz Hrvatske, tako i iz Crne Gore.

Za predivne fotografije je zadužen Paolo Mofardini, knjigu je uredila dr. Katarina Horvat Levaj, a objavljena je izdanju ArTresor naklade te Hrvatskog Instituta za povijest umjetnosti, dok je suizdavač Kotorska biskupija. Recenzenti knjige su akademik Tonko Maroević i akademik Radoslav Tomić.

Na početku, prisutne je pozdravio don Robert Tonsati te izrazio zahvalnost svima koji su bili dio ovoga projekta.
Silva Tomanić Kiš iz nakladničke kuće ArTresor Tomanić zahvalila je svim sudionicima projekta te izrazila zadovoljstvo što se promocija knjige održava upravo u katedrali tijekom Tripundanskih svečanosti. Ističe svoju očaranost Bokom:“ Neki od nas posjetili su Boku prije mnogo godina i žive sa sjećanjem o njenoj slobodi decenijama. Neki od nas došli su u Boku relativno nedavno i ostali, kao mnogi prije nas, potpuno očarani“. Također podsjeća da je rad na knjizi započet u suradnji s biskupom Ilijom Janjićem te da je zadovoljstvo predstavljati je u prisustvu kotorskog biskupa Ivana Štironje.
Gospođa Tomanić Kiš naglašava da je san svakog povjesničara da obuhvati što je moguće širi, ako već ne cjelokupni kontekst, a to je često nemoguće te da je suradnja s drugim stručnjacima iz brojnih područja itekako potrebna.
Zbog nemogućnosti akademika Radoslava Tomića da prisustvuje promociji, don Robert Tonsati je pročitao njegovo izlaganje, u kojem između ostalog ističe vrijednost snage malene hrvatske zajednice i sami značaj knjige.
Prof. dr. Katarina Horvat - Levaj je govorila o kulturnim vezama Dalmacije i Boke. Spomenula je značajne umjetnike koji su ostavili trag u Boki I učinili je posebnom svojim umjetničkim djelima. Bogata kulturna baština, kako naglašava, odiše nadnaravnom ljepotom. Osvrće se i na izložbu “Zagovori Sv. Tripuna”, kao i na činjenicu da je autorica je u ovoj knjizi uspješno ujedinila svoja dva zaposlenja – povjesničarke umjetnosti i novinarke.

“Vođeni spremnim postavljenim pitanjima iskusne novinarke i znalačke povjesničarke umjetnosti, sugovornici iz Hrvatske na živi način interpretiraju svoja znanstvena postignuća u proučavanju arhitekture, skulpture, slikarstva i umjetnosti Boke…, a njima se priključuje i plejada crnogorskih stručnjaka koji ne samo da istražuju bokeljsku graditeljsku i umjetničku baštinu, nego su zaslužni za njeno očuvanje i restauraciju. Kao nezaobilazni sugovornici svoj su doprinos dali svećenici i iz Kotorske biskupije i bokeljskih župa koji nisu važni samo kao vjeroučitelji umjetnina, nego i kao njeni trajni čuvari”, rekla je prof. dr. Katarina Horvat.


“Noćas se nalazimo na mjestu na kojem se više od 1500 godina čuvaju relikvije Sv. Tripuna. Poštovanje kulta Sv. Tripuna, a time i ovo mjesto nezaobilazna je tačka kontinuiteta na kojem se oslanja bokeška baština” – kazala je Jasminka Grgurević, istaknuta kotorska restauratorica i konzervatorica.
“Boka je prije svega dio svjetskog kulturnog identiteta. Upravo zato razgovori na ovu temu podrazumijevaju sagovornike određene širine , senzibiliteta, a prije svega sagovornike sa empatijom u pristupu. Takve sagovornike pronašla je autorica knjige. Postojala je opasnost da se kroz razgovore nivo teme degradira. Istovremeno, prednost razgovora je bila u tome što su sagovornici i istraživači na ovaj način bivali slobodniji i opušteniji, pa su saopštavali one intuitivne odrednice koje su najbliže njihovim razmišljanjima. Ova knjiga sa sobom nosi upravo neposrednost i intimnost radija, dok na drugoj strani ima deskriptivni jezik i ritam za svu kompleksnost i detalje knjige koja angažuje čitaoca“ – rekla je Jasminka Grgurević, koja se osvrnula i na priloge svojih kolega koji se bave zaštitom kulturne baštine, a čiji su stavovi objedinjeni u poglavlju Zaštita spomenika Boke kotorske. Među njima su Vilma Kovačević, Zorica Čubrović, Aleksandra Kapetanović, Marija Nikolić i Ilija Lalošević.
Don Robert Tonsati je naglasio kako je uvjeren da na području Crne Gore nema knjige koja ima sličnu genezu, što ju čini jedinstvenom pojavom u našem prostoru i vremenu. Ističe i slobodu autorice u realiziranju emisija:“ Bokobran nije zbornik radova s nekog znanstvenog skupa, niti je monografija pisana s nekom namjenom, već je to zbirka autoriziranih tekstova koji izvorno nisu nastali kao novinarski članci, već su to razgovori koje je autorica Šarčević vodila u emisiji Bokobran na Radio Dux-u, jedinom hrvatskom radiju u Boki kotorskoj“.
Kako don Robert govori, radi se o oko 100 emisija u kojima okuplja sugovornike iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije i kroz razgovor s njima omogućava široj javnosti da se upozna s njihovim radom i istraživanjima, istovremeno produbljujući mnoge teme izuzetno važno za ovo područje.
Iznimno je važno govoriti o ovim temama, rekao je don Robert, jer ono što ne znamo istinski cijeniti, ne znamo ni voljeti. Kako naglašava, baština i tradicija postale su žrtve nemarnika. Tragičan nedostatak ljubavi prema važnim stvarima oko nas:„Bokobran je dokument nama bliskog, ali minulog vremena. U njemu nam sugovornici pripovijedaju iskreno o svojim postignućima i planovima od kojih su se neki ostvarili, a neki nisu. Neki od sugovornika nisu više među nama. Čitamo o osobnim impresijama o Boki koji nam daju uvid u misaoni svijet samih autora, pokazuju kako se Boka promijenila opet u kratkom periodu vremena“.
Autorica se podsjetila na dolazak u Boku i na Otok Gospe od Škrpjela, koji je na nju ostavio poseban dojam. Osvrnula se na svoj rad u Boki te izrazila je zahvalnost svima koji su sudjelovali na projektu.
Biskup kotorski, mons. Ivan Štironja je govorio o ljubavi i strasti - prema povijesti,umjetnosti, istini, vjeri… O ljubavi, koja se osjetila u katedrali. Zahvalio je autorici i uručio prigodan dar.
Promociji su prisustvovali veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, kotorski biskup mons. Ivan Štironja, mons. Ilija Janjić, biskup u miru, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, kao i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.
Ovo izdanje financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.