Promovirana knjiga “Rat za enciklopediju” u Podgorici

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 20. studenog 2015. - 12:22
Autor: 

Promocija djela ,,Rat za enciklopediju", autora Velimira Viskovića, leksikografa, esejiste, urednika i kritičara, održana je sinoć u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović" u Podgorici.

“Što reći o čovjeku koji je dobio rat za enciklopediju? Knjiga o kojoj večeras govorimo pokazuje sve kvalitete, sve ono što krasi Velimira kao jednog vrhunskog intelektualca, čovjeka koji je upravo ovom knjigom pokazao kako se može i na koji način s jednom elegancijom suprostaviti se onima koji provociraju”, naglasio je Dimitrije Popović,  poznati crnogorski i hrvatski likovni umjetnik i esejist.

Nakon gospodina Popovića, nazočnima se obratila Ana Vuksanović, tajnica Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, koja je u svom veoma zanimljivom izlaganju istakla: “Hrvatska književna enciklopedija kapitalno je djelo u četiri sveska (originalna su zamišljena tri), te je po pristupu  i metodologiji rada presedan u evropskim leksikografskim okvirima. Obuhvaća 270.000 enciklopedijskih redala, biografije 3.000 pisaca iz svih razdoblja hrvatske književnosti, kao i interpretacije najvažnijih djela hrvatske književnosti. Ovom su enciklopedijom  i prevoditelji i tumači dobili zasluženu pažnju. Predmet istraživanja bili su i svi važniji hrvtaski časopisi i novine, strani časopisi za koje su kao suradnike pisali i hrvatski pisci, kao i književne institucije, ustanove i udruge pisaca. U Hrvatskoj književnoj enciklopediji tristotinjak ponajboljih povjesničara hrvatske književnosti, kritičara, teoretičara, teatrologa i jezikoslovaca donosi pregled svih književnih rodova i važnijih vrsta, stilskih razdoblja i pravaca u hrvatskoj književnosti, kao i književne veze hrvatske književnosti s drugim nacionalnim književnostima. Hrvatska književna enciklopedija nezaobilazan je kompendij, kako stručnjacima, tako i laicima koji žele saznati nešto više o povijesti i suvremenosti pisane riječi u Hrvatskoj i o hrvatskim književnicima”.

Ana Vuksanović objasnila je kome je ova knjiga, po njezinome mišljenju, namijenjena: “Rat za enciklopediju” od srca preporučujem svima onima koje podmetanja, omalovažavanja, prijetnje, uvrede, zavist, zloba, prijezir, istupanje iz pozicije moći i pokušaji liječenja kompleksa niže vrijednosti od strane osoba iz neposredne i posredne radne i neradne okoline nisu pretvorili u ogorčene, osvetoljubive sitne duše, niti sui h na trenutak pokolebali da skrenu s pravoga puta, s ispravnog puta – puta hrabrosti, odvažnosti, pravde, ljudskosti, empatije, istinoljublja… U ovoj univerzalnoj poruci će se prepoznati i s djelom poistovjetiti mnogi čitatelji koji nemaju veze s književnom strukom”.

Gospodin Velimir Visković, odgovarajući na pitanja publiciste Nebojše Kneževića, objasnio je koliko je teško bilo sve realizirati i s kakvim je poteškoćama dolazio u susret, te kako nije ni trenutak posustao u svojoj namjeri da javnosti predstavi “istinu”, što je naišlo na pozitivne reakcije kod ljubitelja rada ovog priznatog intelektualca.

Pored brojnih posjetitelja, večeri su nazočili ugledni crnogorski intelektualci.