Promovirana knjiga „Tivat kroz stoljeća – mjesto kmetova i gospodara“

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 20. rujna 2015. - 10:47
Autor: 

U prepunoj dvorani Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi sinoć je, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, promovirana knjiga „Tivat kroz stoljeća – mjesto kmetova i gospodara“, autorice Anite Mažibradić.

Večer je otvorila ženska klapa „Primavera“ iz Tivta.

Ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća nazočne je pozdravio Zvonimir Deković:“Meni, kao nekome ko se rodio u Boki, predstavlja zadovoljstvo onoliko tiskanih knjiga o Perastu, Kotoru i Dobroti, naročito Prčanju, ali ova knjiga govori o tome da i Tivat ima posebno mjesto u povijesti Boke i da tko hoće ima ovdje materijala da nastavi istraživanje i pisanje koje je započela gospođa Anita Mažibradić“.

O knjizi je govorila prof. dr. sc. Vanda Babić, profesorica s odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru: „Sasvim je prirodno voljeti svoj kućni prag. Tako je i Tivćanka, gospođa Mažibradić, svojem gradu podarila skicu, nacrt, sliku Tivta od najranijih vremena do danas. Ovdje nas veže ljubav prema Tivtu koji je, od nekad plemićkog omiljenog ladanskog područja izrastao u modensko ljetovalište, s obrisima ljetnikovaca i kula koje danas žive kao ljetne pozornice i bivaju prepoznate kao autohtoni izraz grada. S druge strane, hrvatski autohtoni tivatski puk je na svoj način gradio Tivat utkajući u njega maslinu, lozu, šipak, rogač, običaje i priče, vjerske obrede i slavlja za Antunovo, Šimundan, Rokovdan ili krsna imena koja svaka autohtona hrvatska obitelj, ovisno o podrijetlu, slavi“.

„Susret sa knjigom koja se bavi zavičajnom prošlošću uvijek izaziva znatiželju, ali i posebnu emociju. A kada e radi o Tivtu, uz čije ime obično ide odrednica najmlađi grad  u Crnoj Gori, što neobavještene može uputiti na pogrešnu percepciju, ima i dodatno značenje. Monografsko izdanje „Tivat kroz stoljeća – mjesto kmetova i gospodara“ zadire u život dalekih stoljeća, u život ovog predjela koji je imao svoje zakonitosti trajanja i kroz sve povijesne epohe koje su na ovom dijelu Boke kotorske ostavile tragove“, kazala je, predstavljajući knjigu, povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček, koja se osvrnula na sam sadržaj knjige.

„Bez očuvanja i valorizacije tih posljednjih baštinskih graditeljskih tragova Tivta, Tivat će izgubiti jednu dragocjenu sponu sa vlastitim graditeljskim naslijeđem“, naglasila je Mihaliček.

Na samom kraju auditoriju se obratila i sama autorica Anita Mažibradić, koja je na veoma emotivan način govorila o nastanku knjige i utjecaju njezinoga pokojnog oca na njezinu profesiju : „Gospodin Zvonimir Deković predložio mi je još krajem 2014. da uradim jednu opširniju sliku tivatskog područja kroz stoljeća, s obzirom da je već postojao jedan moj članak u zborniku Sidrišta zavičaja. Nisam bila u prilici da mislim o tome, a ni da pišem. Međutim, topao prijem i ugodna atmosfera i zahvalnost koju sam dobila u ovoj istoj Sali podstakli su me da pristanem na to. Prihvatila sam rad koji će me ponijeti u jedno prošlo vrijeme, u prošlost Tivta, Lastve i šire teritorije Tivta, o kojemu sam uživala slušati priče od mog oca Boža Raičevića, koji se i sam bavio sakupljanjem stranih riječi i izraza, poslovica, zagonetki, narodnih priča i običaja, i mnogo toga je ušlo u knjigu romanizama pokojne profesorice Vesne Lipovac Radulović. On bi danas bio veoma sretan da je doživio ovu knjigu, ali bi bio sretan i sa samim početkom mog bavljenja arhivističkom strukom, jer je znao da mi prenosi vrijednosti arhiva. Ovu knjigu sam njemu posvetila“.  

Monografija „Tivat kroz stoljeća – mjesto kmetova i gospodara“ sadrži fotografije tivatskog fotografa Antuna Gule Markovića. Izdavanje monografije u cijelosti je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Nakon promocije, upriličen je prigodan koktel, u kome su posjetitelji uživali uz zvuke tivatske klape „Jadran“.