Proslava blagdana sv. Jeronima

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 28. rujna 2018. - 9:37
Autor: 

U nedjelju, 30. 9., župa sv. Jeronima u Herceg Novom slavi svoga nebeskog zaštitnika.

Proslava Sv. Jeronima započet će u subotu 29. 9., sa sv. misom bdijenja i molitvom Prve večernje u 18 sati u župnoj crkvi.

Na dan proslave, dakle u nedjelju, Svete mise bit će u 10 sati i u 18 sati svečana sv. misa.

Budući da je godine 1687. opći providur Jeronim Corner poduzeo osvajanje i oslobađanje Herceg Novog od Turaka, u tu zahvalu isti je vojskovođa dao podignuti crkvu u čast Sv. Jeronimu kao zaštitniku Herceg Novog u spomen na oslobođenje i veliku pobjedu nad neprijateljem. Naime, veliku vojsku, pored Mlečana i Peraštana, sačinjavali su i pripadnici reda Malteških vitezova koje je poslao vojvoda od Toscane i odred Papinske vojske. Nakon  više tjedana opsade i borbe, grad je oslobođen 30. rujna, kad se zbio i posljednji juriš. Istog dana je slavljena pobjeda, a svečani Te Deum (Tebe Boga Hvalimo) predvodio je nadbiskup barski, Andrija Zmajević.

Na ovaj događaj u crkvi sv. Jeronima podsjeća nas velika oltarska pala Bogorodice sa svecima na kojoj se razabire Gornji grad (Tvrđava Španjola) i brežuljak na kome je izgrađena crkvica sv. Ane polovinom 16. stoljeća, a u donjem desnom uglu slike stoji povijesni natpis: "Voljom Božjom, zagovorom Djevice, molitvama Inocenta XI. vrhovnog svećenika, svetu sliku Bogorodice izloži, klanjajući se Jeronim vitez Corner, upravitelj Dalmacije, osvojivši Herceg Novi 1687. godine".