Proslavljen blagdan sv. Ivana Krstitelja

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 25. lipnja 2020. - 9:50
Autor: 

Vjernici Budve proslavili su jučer zaštitnika Budve sv. Ivana Krstitelja.

Misu je predvodio nadbiskup barski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj, u zajedništvu sa svećenicima Kotorske biskupije. Nazočio je i Ilija Janjić, biskup u miru, a don Filip Janjić je izrazio zahvalnost svima koji su dali doprinos i pomogli u ovoj proslavi.

Rrok Gjonlleshaj je u svojoj propovijedi govorio Svetom Ivanu, njegovom životnom putu i nepokolebljivoj vjeri.

Nakon mise održano je kratko čašćenje, a procesija nije održana, kao ni ljubljenje relikvija, zbog mjera NKT-a.Misu je uzveličao župni zbor Sv. Mateja iz Dobrote.

„Sveti Ivan Krstitelj je ukazao na Isusa kao Jaganjca koji oduzima grijehe svijeta. Svoje je učenike uputio da više ne slijede njega, nego Onoga koji je došao i kojemu on nije dostojan razriješiti ni obuću na nogama.

Ivan je izmoljeno dijete. Roditelji su mu već bili u poodmakloj dobi. Zaharija, kao Veliki svećenik te godine imao je tu povlasticu da uđe u Svetište nad Svetištem, u koje se ulazilo jednom godišnje. Tamo mu je Bog obećao potomstvo. Zaharija je zanijemio nakon toga obećanja, i svima je to bio znak da se u svetištu nešto dogodilo. Zaharijina žena Elizabeta ostala je u blagoslovljenom stanju. O tom se pronio glas, koji je dopro i do Marije, njezine rođakinje. Budući da je Marija po anđelovoj riječi dobila potvrdu da je njezina rođakinja Elizabeta u poodmakloj dobi začela, i da je već u šestom mjesecu, pohitala je k njoj, nadajući se da će u nje naći i razumijevanje onoga što se upravo s njom dogodilo. U susretu dviju trudnica, Ivan, kao plod Elizabetine utrobe zaigrao je od radosti u susretu s Onim kojega će jednom predskazati.

Uz Marijin pohod i Ivanovo rođenje vezana su dva poznata hvalospjeva u Novom zavjetu. Ivan se povukao u pustinju kao pokornik i propovjednik, okupljao je učenike i propovijedao duhovni preporod. Bio je odjeven u haljinu od oštre devine dlake, opasan kožnatim pojasom i hranio se skakavcima i divljim medom. Narod ga je toliko cijenio kao sveca i proroka da su mislili kako je on obećani Spasitelj. Svećenici su ga pitali tko je on i zašto krsti, a on im je rekao: „Ja nisam Krist. Ja vas krstim vodom, a za mnom dolazi onaj koji će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.“ Ovo „ognjem“ znači brojna mučeništva. Isus je, govoreći o Ivanu Krstitelju, rekao: „Nije se rodio veći od žene.“

Ivan upućuje na očekivanog Mesiju. Isus mu je došao na krštenje koje se davalo za oproštenje grijeha, ne zato što bi imao kakav grijeh, nego da od Ivana baštini starozavjetnu baštinu i proslijedi je u novozavjetni slijed događanja. Tako s Ivanom završava Stari, a s Isusom počinje Novi zavjet. Ivan je na koncu pogubljen. Herodijada nije mogla prihvatiti da joj Ivan – prorok kvari životne planove. Kad joj se ukazala prigoda dokopati njegove glave, to je i učinila. Danas slavimo rođenje Ivana Krstitelja, a 29. kolovoza dan njegove mučeničke smrti. Zazivaju ga kod padavice, grčeva, tuče i oluja“. (Bitno.net)