Proslavljen blagdan sv. Jeronima u Herceg Novom

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 01. listopada 2022. - 10:32
Autor: 

Proslava nebeskog zaštitnika Župe i grada Herceg Novog održana je jučer svetim misama u 10 i u 18 sati. Svečanu svetu misu u 18 sati predslavio je  don Srećko Majić. Don Srečko se osvrnuo na život Sv. Jeronima, koji „nije bio bez mana, ali je više bilo onoga svijetloga ili bijeloga u njemu, naročito nakon krštenja.  Imao je bezgraničnu vjeru, neopisivu ljubav i živio asketskim životom i sve stavio u službu Crkve. Bio je čovjek molitve“.

Don Srečko  je govorio kako je Sv. Jeronim  došao u Rim u ranoj mladosti. Samo krštenje je primio 366. godine u nešto zrelijoj dobi. Sveti Jeronim je  izvanredno poznavao  latinski, grčki i hebrejski, a vladao je još i aramejskim, sirijskim i arapskim. Uskoro je preveo evanđelja na latinski, nakon toga i na prijevode  starozavjetnih knjiga, i to ne s grčkog prijevoda (Septuaginta), nego s hebrejskog izvornika.

Vjera je hrana naše duše, kako kaže don Srečko i jučerašnji datum i blagdan moramo pamtiti, jer je to i dan oslobođenja,  koji nas treba podsjećati na pobjedu i slobodu. Dan zahvalnosti Bogu.

Don Majić se osvrnuo na štetu koja je nanijeta ljudima  i crkvama prije oslobođenja.

Don Siniša Jozić je na kraju svete  mise   čestitao blagdan, izrazio zahvalnost svećenicima , kao i Općini  koja je financirala novo ozvučenje u crkvi  što će značiti mnogo za sve one koji dođu u ovaj sakralni prostor. Nakon svete mise nastavljeno je  prigodno druženje.