Proslavljen blagdan sv. Roka u Donjoj Lastvi

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. kolovoza 2022. - 11:04
Autor: 

Jučer je blagdan sv. Roka proslavljen u istoimenoj crkvi u Donjoj Lastvi. Svečanu svetu misu je predvodio biskup kotorski mons. Ivan Štironja, koji je u svojoj propovijedi istakao kako trebamo slijediti primjer Svetog Roka, koji je tijekom života svojim djelima davao primjer  nesebičnosti pomažući  drugima. Ističe kako je Sveti  Roko obilježio svoje vrijeme vrlo bogatim svjedočanstvom života te da je to  bogatstvo dobrih djela u služenju  daleko  bogatije od materijalnog bogatstva:„ Bog je mladoga Roka najprije učinio plodnim tlom sa kojeg je moglo pasti čudesno sjeme Božje riječi, a potom ga je učinio izvrsnim zrnom, koje donosi stostruki rod“.

U propovijedi, biskup Štironja nam govori o smislu čovjekovog života: „Smisao čovjekovog života nije prikupiti dovoljno za zemaljski život, nego prikupiti za vječnost, a to se postiže zalaganjem vlastitoga života, osobno stavljanje u službu braće i sestara, ne radi svoje slave, nego da se proslavi Bog i njegova divna djela posijana u naše živote“.

Također podsjeća na krizu altruizma i značaj življenja  ovozemaljskog života na najbolji mogući način, slijedeći Božju riječ.

Biskup Štironja je čestitao svima kojima je  imendan i podsjetio da se obilježava 50 godina misništva don Nikole Majića te mu poželio blagoslovljene buduće korake u životu i sretan uskoro 75. rođendan, rekavši da ne trebamo zaboraviti  u čije ime djelujemo.

Don Nikola se, obraćajući prisutnima, osvrnuo na svoj životni put i  na odgovornost svećeničkog poziva. 

Nakon propovijedi, održana je procesija kojoj su prisustvovali brojni vjernici.