Proslavljen blagdan sv. Tripuna

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 04. veljače 2022. - 11:29
Autor: 

Jučer  je u Kotoru obilježen blagdan svetoga Tripuna. Večernju svetu misu predslavio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja.

„Tripunov dolazak u Kotor označuje novi kurs ljudi Boke, okrenutost prema Bogu, koji ravna svim morima i svim životima. Danas molimo, ne samo za mornare, koji morima putuju, nego molimo za sve, posebno za ljude ovoga grada i ove Biskupije da na našim životnim morima bude što manje životnih oluja i zemaljskih muka, a jedna od njih je i pandemija koju proživljavamo, kao i napetost u društvu, koju osjećamo svakoga dana“, rekao je mons. Ivan Štironja. Kotorski biskup se osvrnuo na značaj obitelji, koja treba usmjeriti korake svojoj djeci i samim tim misliti na bolju budućnost: “Nema dobre budućnosti, bez dobre sadašnjosti“.

Ističe da sreća za kojom čeznemo može biti utemeljena na prolaznim stvarima, ali da svoju sreću kao kršćani trebamo  graditi  na neprolaznim vrijednostima. Također je istakao da svečevo svjedočanstvo života, njegov hrabri podvig vjere, trajni je poziv, koji odjekuje ovim gradom, cijelom Bokom, Crnom Gorom, odnosno cijelim svijetom, jer je on internacionalni svetac.

„Zalutali smo duhovno. Ne tražimo ona prava istinska svjetla koja svijetle, jer kao da nam ih je teško slijediti. Da, uvijek je svjetlo teško slijediti, ali to je najspasonosnije“.

Mons. Ivan Štironja je također kazao kako se  „trebamo  ponositi svim kulturnim nasljeđem, ali moramo se pobrinuti i za ono što ćemo ostaviti budućim generacijama. Kulturno nasljeđe je izvrsna platforma za naše djelovanje i nastavak njegovanja onoga što je prethodnim generacijama bila svetinja. Ne bi nam se ipak smjelo dogoditi da komercijaliziramo te svetinje. Ne bismo smjeli dopustiti da iza sebe ostavimo prepirke i tenzije čiji je Sveti Tripun“.

Biskup je govorio o značaju duhovnog, mladih obitelji i djece, kao i da ne gledamo što ćemo uzeti, već značaj onoga što dajemo: “ To je put za sve ljude, staleže, sva zanimanja, bez obzira čime se bavimo“.

Važno je biti i ostati uz Krista te težiti da budemo što bolji primjeri mladima tj. generacijama koje ostaju iza nas.

Vanjska proslava ove godine zbog epidemioloških razloga će biti  bez procesije, a  održat će se u nedjelju, 6.2., s početkom u 10 sati. Misu će predvoditi vrhbosanski nadbiskup mons. dr. Tomo Vukšić.