Proslavljen blagdan sv. Tripuna po 1212. puta

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. veljače 2021. - 12:01
Autor: 

Sinoć je svečanim Euharistijskim slavljem obilježen blagdan sv. Tripuna. Zaštitnik Kotora i Biskupije ove godine je proslavljen po 1212. puta, što dovoljno govori koliko je ovaj svetac štovan među Hrvatima Boke, a i šire. Činjenica je to koja potvrđuje i njihovo duhovno blago, koje su čuvali i koje njeguju na ovom prostoru.

Sv. Misu predslavio je msgr. Petar Palić biskup mostarski i apostolski upravitelj Trebinjsko - mrkanske biskupije u zajedništvu s msgr. Lugiom Pezzutom, apostolskim nuncijem za Crnu Goru; msgr. Rrok Gjonlleshajom, nadbiskupom barskim i apostolskim upraviteljem Kotorske biskupije i subraćom svećenicima.

Preuzvišeni Petar Palić je ukazao u svojoj homiliji na kršćanske mučenike u našem vremenu, koji svojom krvlju svjedoče vjeru u Isusa Krista. "To su Tripuni naše sadašnjosti!", kazao je msgr. Petar Palić i na taj način naglasio da su vrednote kršćanstva neprolazne.

Posebnu pozornost vjernog puka izazvao je nagovor, na koncu sv. Mise, novoizabranog biskupa kotorskog don Ivana Štironje. On je obznanio da će njegovo biskupsko ređenje biti 7. travnja u kotorskoj katedrali. Novoimenovani biskup je uputio riječi ohrabrenja i poslao poruku svim ljudima dobre volje da zajedno mole kako bi se zaustavilo zlo coronavirusa. 

Ove godine izostala je Vanjska proslava sv. Tripuna, zbog epidemioloških mjera, pa se nije plesalo Kolo. 

Događaju su nazočili: Jasminka Lončarević, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru; Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative; Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i brojni drugi štovatelji Sv. Tripuna.

Vrijedno je reći da su i Hrvati iz Boke u Republici Hrvatskoj molitveno obilježili svojeg Sveca i to sv. Misom u karmelićanskoj crkvi Majke Božje Remetske u Zagrebu. Oni na taj način nastavljaju tradiciju i čuvaju sve ono što su ponijeli iz Boke kotorske, svjedočeći svoj identitet.