Radionica u sklopu Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 24. svibnja 2016. - 9:28
Autor: 

Kotorski festival pozorišta za djecu, pripremajući svoje 24. izdanje, pored bogate glavne selekcije koja je najavljena za ovu godinu, otkriva još jednu radionicu za djecu koja će se održati u sklopu pratećih aktivnosti tijekom festivalskih dana, od 1. do 12. srpnja.

Uredništvo Pratećeg programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu najavljuje  radionicu pod nazivom IGROM DO PLESA koju će voditi bosanski glumac Emir Fejzić.

“Ples je prečica do sreće i dobrog raspoloženja. Plesna  radionica će biti proces  "buđenja"  i osvješćivanja psiho-fizičkih sposobnosti, te usvajanja elementarnih znanja o pokretu, plesu, tijelu, prostoru, ritmu i neverbalnoj komunikaciji. Gradeći zajednički vedri duh, optimizam i timski rad polaznici bi kroz razne vježbe, zadatke i kreativne izazove došli do koreografije - plesnog zapisa, samostalnog umijeća pokreta“, stoji u Fejzićevom opisu nove radionice Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koja je dio ovogodišnjeg Pratećeg programa.

Emir Fejzić, koji će voditi radionicu „Igrom do Plesa“ rođen je 1987. godine u Visokom, Bosna i Hercegovina, gdje je završio osnovnu i srednju školu. 2005. godine upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Proglašen je najboljim studentom odsjeka za glumu u 2007/08. godini za ulogu gospodina Martina u ispitnoj predstavi "Ćelava pjevačica". Diplomirao je na odsjeku za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu predstavom "Tape" pod mentorstvom doc. Alena Muratovića u klasi prof. Admira Glamočaka i doc. Alena Muratovića. Kao glumac, bio je angažiran u projektima Narodnog pozorišta u Sarajevu, SARTR‐u, East‐West centru, MESS‐u, THE/ARTO produkciji, Bellarte‐u, Altteatru, Kazalištu ITD Zagreb, te u filmovima Nevzeta Kaya, Jasmile Žbanić i Nedžada Begovića, te u serijama „Lud, zbunjen, normalan“ i „Bez rizika“. Dobitnik je nagrade Glumac godine BH radija 1 2011. godine dramskog i dokumentarnog programa. Kao suradnik za scenski pokret i koreograf angažiran u projektima East‐Weast‐a Centra, Pozorišta mladih u Sarajevu, Filter produkcije i Altteatra.  Angažiran je na ASU Sarajevo u zvanju docenta na predmetu ples.

Prateći program Kotorskog festivala pozorišta za djecu i ovog ljeta činit će glazbeni, likovni, književni, edukativni, filmski i drugi programi, Scena za mlade – koja od ove godine funkcionira kao svojevrstan podfestival Festivala, kao i OFF program.