Realizacija projekta “IRENE - Međuregionalna mreža za obnovljivu i energetsku efikasnost“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 07. srpnja 2018. - 11:51
Autor: 

U protekla dva dana (5 i 6. srpnja) u Kotoru,  u kancelariji Eko Centra DELFIN održan je četvrti sastanak Koordinacionog tima za implementaciju projekta “IRENE - Međuregionalna mreža za obnovljivu i energetsku efikasnost“  u okviru programa Intereg –IPA prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Sastanku su nazočili projektni partneri, predstavnici lider partnera Zadra Nova -Agencije za razvoj zadarske županije,  predstavnici Županije  Zadar, NVO Eko Centar DELFIN, predstavnici Općine Tivat, predstavnici  REDAH -   Agencija za ekonomski razvoj iz Mostara i predstavnici  Grada Mostara.

Projekt IRENE se realizira od srpnja 2017. do prosinca 2019. godine.

Razvijen na osnovu različitih projektnih ideja nominiranih za mrežu EE / RES koja je kreirana kroz projekt CB-GREEN, programska prioritetna os 2 - Zaštita životne sredine i prirode, poboljšanje sprečavanja rizika i promoviranje održive energije i energetske efikasnosti.

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje životne sredine i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom u  pograničnim regijama za poticanje korištenja energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

U okviru realizacije projekta, osim provođenja informativno edukativnih aktivnosti ,  u  Općini Tivat će biti uspostavljen novi Energetski Efikasni sistem kroz nabavku i instalaciju solarnog sistema na sportskoj hali Župa, sedam javnih zgrada će dobiti energetski pregled i biće sprovedena  zamjena starih neefikasnih sistema osvjetljenja s novim EE sistemima (456 EE svjetiljki).Ukupna ulaganja u unaprjeđenje EE u Općini Tivat, kroz projekt IRENE će biti  oko 300.000eura.

Na sastanku je zaključeno da realizacija projekta teče planiranom dinamikom. Projektni izvještaji za protekli period su certificirani od strane Ugovornog autoriteta  Eko Centru DELFIN i Općini Tivat. Dogovorena je dinamika realizacije za naredni period od tri mjeseca.

Naredni sastanak je planiran u rujnu 2018. u Zadru.