Regionalna online konferencija Centra za regionalizam i zaklade Hanns Seidel

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 10. travnja 2021. - 9:19
Autor: 

Brojnost pripadnika nacionalnih zajednica i utjecaj na ostvarivanje manjinskih prava u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji

Centar za regionalizam iz Novog Sada  i Zaklada Hanns  Seidel organizirali su prekjučer četvrtu po redu  ovogodišnju  regionalnu online  konferenciju koja se bavila statusom i položajem manjinskih naroda i nacionalnih zajednica  u državama koje su nastale raspadom SFRJ. Tema ove konferencije bila je brojnost  pripadnika nacionalnih manjina i ostvarivanje manjinskih prava u  Republici Hrvatskoj, Crnoj Gori i Republici Srbiji.

U kojoj mjeri manjinske uprave-samouprave i organizacije manjinskih naroda i pripadnici nacionalnih manjina-zajednica mogu utjecati na javne politike, participaciju  i procese donošenja odluka,  neka su od  pitanja na koje se tražio odgovor iz zakonodavnih okvira i prakse Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije.

Neizostavni dio konferencije  bio je naredni popis stanovništva u svim trima državama, odnosno metodologija , zakonodavni okvir, financijska sredstva i način provedbe, s posebnim naglaskom na  uključivanje i učešće pripadnika manjinskih naroda   u svim trima državama.

Sudionicima konferencije se uvodno obratio  Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, dr. sc. Klaus Fiesinger, regionalni direktor  Zaklade Hanns Seidel  za Jugoistočnu Europu i  direktor projekata u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Albaniji. Oni su istakli značaj sagledavanja i unaprjeđenja položaja i statusa nacionalnih manjina u odnosu na  brojnost pripadnika manjinskih naroda.

Tema prvog panela bila je NORMATIVA I PRAKSA –POGLED S EKSPERTSKOG NIVOA , u sklopu koje su izlagali Ljubomir Mikić, diplomirani pravnik iz Hrvatske, Milena Bešić iz Centar za demokratiju i ljudska prava-CEDEM,  i Ljiljana Dorđević, Republički zavod za statistiku Srbije, koji su pojasnili mehanizme kreiranja i funkcioniranja  javnih politika i sprovedbe ustavnih obveza na ovu temu. 

Drugi panel nosio je naziv ODGOVOR DRŽAVE NA PROBLEM, u sklopu kojega su  predstavnik Savjeta manjina Republike Hrvatske Vladimir Ham i Janoš Oros, zamjenik Pokrajinskog ombudsmana za prava nacionalnih manjina,  predstavili stanje po pitanju brojnosti manjina i s time povezanih ostvarenih prava na relevantnim područjima- političke participacije, lokalne uprave i samouprave, zakonodavstva, demografije, obrazovanja, medija, jezika i pisma.

Međunarodni tajnik Hrvatskoga nacionalnog vijeća  u Republici Srbiji Darko  Baštovanović  i tajnica Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Ana Vuksanović su iznijeli izazove s kojima se manjinska vijeća suočavaju na području demografije , asimilacije i samoasimilacije, posebice u kontekstu popisa stanovništva i očuvanja kulturne, jezične i etničke posebnosti,  političke participacije, zakonodavstva, obrazovanja, medija.

U kontekstu Crne Gore, pozornost je posvećena i   izbornom zakonodavstvu u dijelu koji se odnosi na političku participaciju i adekvatnu reprezentaciju manjinskih naroda , kao i o unaprijeđenju  modusa sudjelovanja manjinskih vijeća u kreiranju i implementaciji javnih politika u svim relevantnim područjima za manjinske narode-  obrazovanje, zakonodavstvo i medije.

Na konferenciji su, između ostalih,  sudjelovali i mr. sc. Gordana Lazarević iz Evropskog pokreta, koja je naglasila povezanost demografskih i ekonomskih pokazatelja  te predstavnici manjinskih nacionalnih vijeća/ savjeta iz regije:  Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore, Nina Ofner Bokan, predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Jasmina Curić, predsjednica  Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije.

Moderator konferencije je bila  Jelena Perković iz Centra  za regionalizam.

 

Ana Vuksanović