RICARDO ŠKANATA- U MJESTU PREDAKA NAKON 120 GODINA OD NJIHOVA ODLASKA U ARGENTINU

Time to read
4 minutes
Read so far

Četvrtak, 09. srpnja 2015. - 10:32

Ricardo Tomás Škanata, odvjetnik iz Posadasa na sjeveru Argentine , je sa suprugom Gabrielom Josefinom Murphy, posjetio Tivat po prvi puta nakon što su njegov djed Formis i  baka Marija Zaputović s obiteljima napustili rodnu Boku u potrazi za boljim životom u dalekoj Argentini prije 120 godina.

Ovom  se prigodom susreo s nekima od rođaka koji su ga pobliže upoznali s obiteljskom poviješću, kao i s povijesnim i kulturnim nasljeđem Boke. 

Posjetio je i  Radio Dux, kao i Hrvatsku knjižnicu „ Ljudevit Gaj“  i Tajništvo HNV-a, gdje se upisao u knjigu dojmova i  kojom mu je prilikom darovana i monografija  Hrvatsko kulturno društvo „ Ljudevit Gaj“  Donja Lastva s posvetom na španjolskome jeziku. Istaknimo i jedan kuriozitet; znakovito je, naime,  da je Ljudevit Gaj, poznati vođa Ilirskoga pokreta, rođen upravo 8. srpnja,  na datum posjeta gospodina Škanate.

Razgovor  o dojmovima, korijenima  i precima s vidno, do suza,  ganutim gospodinom Ricardom Škanatom vodila je tajnica HNV-a Ana Vuksanović.  Prijevod intervjua, koji je vođen na španjolskome,  objavljujemo u cijelosti, kao i tonski zapis razgovora.

 

Ana Vuksanović: Gospodine Škanata, dobar dan i dobro došli u program  radija hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori! Po prvi puta ste u mjestu vaših predaka. Kako se osjećate? Pretpostavljam da ste vrlo uzbuđeni i ganuti.

Ricardo Škanata: Vrlo sam uzbuđen i zadovoljan. Nisam očekivao da ću biti primljen na ovakav način, za mene je ovo sve jako emotivno. Prošlo je 120 godina otkako je moj djed otišao odavde. Sve me ovo jako pogađa jer znam da je  teška srca  donio odluku da ostavi svoju obitelj, koja je porijeklom odavde,  i ode. Znam da se moj djed zvao Formis, a baka Marija Zaputović ,  i da su sa svojim obiteljima napustili Tivat, tako da je vratiti se ovamo nakon 120 godina , upoznati ovaj grad i biti primljen na ovakav izuzetan način za mene vrlo dirljivo te  Vam  na tome puno zahvaljujem.  

Ana Vuksanović: Nema na čemu. I primjećuje se na  Vama da ste vrlo dirnuti. I mi smo svi također vrlo uzbuđeni i dirnuti Vašim posjetom. Možete li se ukratko predstaviti našim slušateljima? Nešto o Vama, Vašoj obitelji, čime se bavite...

Ricardo Škanata: Zovem se Ricardo Škanata. Odvjetnik sam. Živim u gradu Posadas u Argentini, koji je glavni grad provincije Misiones na sjeveru zemlje. Vrlo blizu je živio moj djed, prvo u Paragvaju, a njegov sin , kasnije, u Argentini. Obitelj Škanata nije jako brojna, mi smo vjerojatno  jedini Škanate  u tome gradu, jedini smo s tim prezimenom. S vremenom smo odlučili doći ovamo u potrazi za našom poviješću i kako bismo pokušali doznati odakle je došao moj djed i da bismo se susreli s ostalim Škanatama, što je za nas jako dirljivo jer je naša ( uža) obitelj zapravo malobrojna, a sad  vidimo da ih ovdje  ima dosta i svi su prema nama vrlo pažljivi i vrlo otvoreni.

Ana Vuksanović: Jesu li mlađi članovi Vaše obitelji zainteresirani za kulturu, tradiciju i nasljeđe svoga mjesta i naroda?

Ricardo Škanata: Moje su nas kćeri ispratile s velikim očekivanjima. Tražile su da im donesemo fotografije. Žele znati odakle je došao moj djed. Sigurno će nakon ovoga putovanja puno naših prezimenjaka  u Argentini , iako nas nema previše, željeti doći u ovo mjesto i saznati više o našoj povijesti jer nam je teško pala spoznaja da je naše podrijetlo, podrijetlo našega prezimena iščezlo, da se izgubilo i da se, što zbog daljine, što zbog sredstava i načina komunikacije, izgubio sav kontakt s  našim rodnim mjestom, tako da smo mi, zaokupljeni time, krenuli istraživati i došli smo, eto, tako do Tivta kako bismo pronašli  naše pretke koji su potvrda da smo odavde.  Od sada ćemo sigurno taj entuzijam, koji nas krasi, prenijeti i na naše kćeri i na ostale Škanate u Argentini kako bi upoznali i naučili običaje i povijest ovdašnjih Hrvata.

Ana Vuksanović: Jako lijepo s Vaše strane. Imate li spoznaja o tome  ima li u Argentini nekih drugih  prezimenjaka  bokeljskih Hrvata osim Škanata i Zaputovića? Možda Nikolića, Markovića...?

Ricardo Škanata: Argentina je zapravo useljenička zemlja , tako da je sigurno među njima i puno Hrvata. Mi, nažalost, nismo imali priliku saznanja o tome koliko ih je podijeliti s njima jer, kao što sam već rekao, imali smo vrlo malo informacija o našoj prošlosti. Ali ćemo, počevši od danas, sigurno imati više podataka i o tome.

Ana Vuksanović: Kako su se odvijale stvari, kakva je bila situacija  u doba kada su Vaši preci napustili ovaj kraj?

Ricardo Škanata: Moj je djed otišao 1895. godine, prvo u Buenos Aires, a onda je na poziv nekoga iz obitelji Zaputović, otputovao za Asunción, te zatim u mjesto u središtu sjevernoga djela Paragvaja, u Villaricu, gdje je oženio moju baku i zasnovao obitelj. Imali su petoro djece. Zbog ekonomskih razloga su otišli u mjesto Encarnación u unutrašnjosti  Paragvaja na granici s  Argentinom , te su se zatim preselili u susjednu Argentinu, u mjesto u kojem mi danas živimo, a to je Posadas, tako da  danas praktički svi članovi naše obitelji žive u Argentini. Postoji jedan naš prezimenjak u Paragvaju  s kojim smo u daljnjem rodu i osim njega nema više Škanata u Argentini.  Kada sam se odlučio za ovo putovanje i priopćio to svojoj braći i rođacima, pobudio  sam zanimanje i u njima, tako da uopće ne sumnjam da će ubrzo biti sve  više Škanata iz Argentina dolaziti u ovaj naš kraj.

Ana Vuksanović : Jako me raduje što to čujem. Još samo jedno pitanje- aktualni papa Franjo je Argentinac i jako je dobro prihvaćen u čitavome svijetu. Prije dvadesetak dana je posjetio Sarajevo, a u ovome trenutku je na proputovanju po zemljama Južne Amerike. Kakvi su Vaši dojmovi o Papi i kakvo je Vaše mišljenje o porukama koje šalje?

Ricardo Škanata:  Kao Argentinac gledam na njega gledam  izuzetno pozitivno. Supruga i ja smo prije dolaska ovamo bili u Rimu i prvo što smo učinili protekle nedjelje je bio odlazak u Vatikan  kako bismo čuli njegov Angelus. Mislim da Papa šalje vrlo važnu poruku za sve stanovnike ove planete . Stalno smo opterećeni  problemima , koji su , rekao bih, površni , a smatram  da su  poruke pape Franje usmjerene  na ono  najbitnije, što je i Božja poruka, te da želi da se svi mi skupa  putem njega  ujedinimo  u Njemu . Nadam se da će ta misija, koju je Papa sebi odredio, a koja je obilježena poniznošću, ispuniti svoj cilj i da će svakoga dana biti sve više sve boljih, kvalitetnijih ljudi  koji će raditi u interesu općeg dobra, kako i on to ističe.

Ana Vuksanović: Svakako. Gospodine Škanata, hvala Vam najljepša na ovome razgovoru.

Ricardo Škanata: Ja Vama najljepše zahvaljujem, doista.

Ana Vuksanović: Imate li možda neku poruku za naše slušatelje? Što biste im željeli poručiti?

Ricardo Škanata: Zapravo sam iznenađen jer vidim da je riječ o zajednici koja je zadržala svoju tradiciju i koja brine o svojim iseljenicima , tako da Vam mogu reći  da ću se od sada  pomnije  uputiti  u naše običaje i nasljeđe. Slušao sam, doduše,  već ranije nešto naše glazbe, gledao  neke plesove...Mislim da  najvažnije što možete učiniti jest da pokušate sačuvati sve ovo što čini naš nacionalni identitet. Hvala Vam i nadam se da ću se uskoro opet vratiti ovamo!

Ana Vuksanović : Hvala Vama najljepša!

Na zamolbu gospodina Škanate uz prijevod postavljamo i tonski zapis razgovora u originalu , kako bi njegova djeca, rodbina i prijatelji u Argentini i Paragvaju mogli poslušati intervju.

Audio: 
Ricardo Škanata