Sastanak ministrice Vučinović s predstavnicama Ženske političke mreže

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 20. ožujka 2018. - 16:00
Autor: 

Ministrica u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović je održala sastanak povodom Inicijative Ženske političke mreže za unapređenje zakonskog okvira i političkog ambijenta za veće sudjelovanje žena u politici.
Sastanku su prisustvovale: Fiona McCluney – UNDP, Kaća Đuričković – UNDP, Plamena Halaceva – Delegacija EU u Crnoj Gori, Barbara Rotovnik – Delegacija EU u Crnoj Gori, Snežana Jonica – Ženska politička mreža, Nada Drobnjak – Ženska politička mreža.
Tema sastanka je bila političko osnaživanje žena, kao i povećanje broja žena na mjestima odlučivanja, odnosno unapređenje prava žena do potpune ravnopravnosti.
Sudionice sastanka su predstavile svoje zahtjeve ministrici, kao i zalaganje same Ženske političke mreže, čije su članice žene iz parlamentarnih partija u Crnoj Gori, odnosno žene iz 14 političkih partija i čija je polazna osnova Nacionalna Strategija održivog razvoja Crne Gore, kao i Nacionalni plan za postizanje rodne ravnopravnosti.
Na sastanku je iznijet jedinstveni stav, a koji se tiče izmjene izbornog zakonodavstva i što veće prisustvo žena u Parlamentu, kao i na mjestima odlučivanja, obzirom da Crna Gora još uvijek nije postigla prosjek  sudjelovanja žena u politici, odnosno međunarodni minimum od 30% sudjelovanja  žena na mjestima odlučivanja.
Sudionice su također predstavile svoje viđenje izmjene Izbornog zakonodavstva amandmanima i to amandmanima na Zakon o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, a koji se tiču pospješivanja sudjelovanja  manje zastupljenog pola u javnom i političkom životu Crne Gore i amandmani na Zakon o financiranju političkih partija Crne Gore.