Sastanak predstavnika Općine Tivat i JP za upravljanje morskim dobrom

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. prosinca 2020. - 15:24
Autor: 

Predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović i direktor Javnog poduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD) Predrag Jelušić sa suradnicima, razgovarali su jučer o budućoj suradnji, ali i o svim aktualnim otvorenim temama. Nakon konstruktivne diskusije i iznijetih stavova, ove dvije institucije su postigle načelni dogovor u cilju rješavanja aktualnih pitanja od značaja za lokalno stanovništvo.

Općina Tivat suglasila se da JPMD nastavi korištenje poslovnog prostora/kancelarije u Tivtu.

Početkom narednog  tjedna bit će organiziran sastanak na kojem će se regulirati način plaćanja usluge koju je Komunalno poduzeće Tivat pružilo JPMD u 2020. godini, a po osnovu ugovora koji ova dva poduzeća potpisuju na godišnjem nivou za tekuće komunalno održavanje javnih površina u zoni morskog dobra. Predstavnici obje strane su suglasni da postoji dobra volja da se stavovi po ovom pitanju usuglase i postigne najoptimalnije rješenje.

 Na dnevnom redu našlo se i pitanje korištenja luke Kalimanj, u kojoj je 90% vezova komunalnog karaktera. Lokalna uprava i Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom su stava da je važno da luka Kalimanj zadrži komunalne vezove i da kao takva bude na raspolaganju građanima te da kao i do sada, uz poštovanje svih zakonskih procedura i postojećeg ugovora,  korisnik luke bude tivatsko Komunalno poduzeće.

 Predstavnici lokalne uprave interesirali su se za postizanje usuglašenosti Atlasa plaža sa smjernicama Detaljne studije lokacije Sektor 22/23. Namjera lokalne uprave jeste da se smanji postojeći broj privremenih objekata na prostoru gradske plaže, što je u interesu brojnih građana Tivta. Kako je pojašnjeno iz JPMD, Atlas crnogorskih plaža i kupališta sadrži informacije o privremenim objektima, preuzete iz važećeg Programa privremenih objekata 2019.-2023., koje donosi Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Predstavnici JPMD pozvali su Opštinu da sve sugestije za Atlas plaža dostave, kako bi iste bile uvažene kroz izmjene i dopune ovog dokumenta. Također, potrebno je imati u vidu da Program privremenih objekata važi do 2023.

 Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom predstavilo je najznačajnije investicione projekte u 2020. i 2021. godini na području Općine Tivat:  Centar za posjetioce Solila, šetalište lungo mare Ponta Seljanovo (ukupna vrijednost I faze iznosi 760.000,00€) i pješačka staza Sveti Roko – Lepetani (ukupna vrijednost investicije cca 1.500.000,00€). Na sastanku su se mogli čuti i konkretni prijedlozi revitalizacije određenih lokacija, ali i saniranja zapuštenih priobalnih područja, od značaja za građane Tivta, sve goste i turiste.