Sastanak Upravnog odbora Međunarodne asocijacija gradova izaslanika mira u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 30. travnja 2016. - 10:13
Autor: 

Na inicijativu gospodina Andreja Časa, predsjednika Općine Sloven Gradec u Sloveniji, kao i generalnog  tajnika Međunarodne asocijacije gradova izaslanika mira, sastanak Upravnog odbora ove asocijacije će se održati u Kotoru od 5. do 8. svibnja 2016. godine.

Predsjednik Općine  Kotor, dr.  Aleksandar Stjepčević, sa zadovoljstvom je afirmativno odgovorio na ovakav prijedlog, te dodao da je Kotor kao multietnička i multikonfesionalna sredina stoljećima baštinio vrijednosti mira i jedinstva.

Događaju će između ostalih sudionika prisustvovati i gradonačelnik Slovenj Gradeca iz Slovenije Andrej Čas - generalni tajnik asocijacije, kao i predsjednik asocijacije Andrzej Pietrasik - gradonačelnik grada Plonjsk iz Poljske.

Kao propratna aktivnost sastanka Upravnog odbora Međunarodne asocijacija gradova izaslanika mira, u Kotoru će biti organizirana  i izložba Kragujevačkog salona antiratne karikature.

Međunarodni salon antiratne karikature „Kragujevac" nastao je 1981. godine u organizaciji kragujevačkog nedjeljnika  „Svetlost". Međunarodni salon antiratne karikature pokrenut je kao novi mirovni program u okviru “ Kragujevačkog oktobra“, manifestacije sjećanja na žrtve zločina u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine i upućivanje poruke mira.

Međunarodna asocijacija gradova izaslanika mira (The International Association of Peace Messenger Cities - IAPMC), formirana 1988. godine, blisko surađuje s Ujedinjenim Nacijama, a opći stav ove asocijacije jeste da općinske vlasti, u okviru svojih granica, treba da preuzmu aktivnu ulogu u širenju kulture mira.

Kotor je aktivan član asocijacije od 2008. godine, učlanjen na inicijativu Slovenj Gradeca gdje je smješten generalni sekretarijat ove asocijacije.