Spomendan na Bogorodičinu pobjedu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. svibnja 2015. - 22:25
Autor: 

Kako je to već tradicionalno u Perastu, 15. svibnja proslavlja se spomendan na Bogorodičinu pobjedu iz 1654. godine kada su Peraštani obranili grad od silne turske vojske.

Svečanost u Perastu započela je Kolom Bokeljske mornarice na pjaci ispred crkve svetog Nikole uz pratnju kotorske Gradske glazbe. Potom je u crkvi svetog Nikole služena svečana misa koju je predslavio don Robert Tonsati.

“Broj Turaka koji su napadali ovaj slavni Perast bio je daleko nadmoćniji od onog sitnog broja Peraštana koji su ostali u gradu. I možemo reći da nikakvog zemaljskog načina nije bilo da se ta šačica ljudi u Perastu obrani od te goleme vojske, od tako strahovitog neprijatelja pred kojim je Europa toliko puta drhtala kada bi se našao pred njezinim vratima. Od neprijatelja koji se u dalekom malom Perastu nazivali neprijateljem vjere. I to i jesu. Ti osvajači, ne samo da su pljačkali, uništavali nego su i gasili vjeru. Odvodili su djecu kao male da bi ih konvcertirali i napravili još ljućim neprijateljima vlastitog roda i vlastite vjere… Pobjeda ove šačice Peraštana je značajna ne samo za grad Perast nego za cijelu Boku. Jer da su tada ti osvajači preovladali ovdje, mi danas sigurno ne bismo gledali ni ove crkve,  niti bismo se dičili kršćanskom vjerom i svetim Imenom Kristovim”.

Kako su svjedoci ovog povijesnog događaja zapisali, Peraštani su tada prenijeli sliku Bogoridice iz njenog hrama na otoku, napravili procesiju kroz grad i odložili je u crkvu Sv.Križa. Svoju obranu povjerili su  upravo Njoj. “Protiv takvog neprijatelja vjere, Peraštani su pobijedili, ne snagom, ne silom, nego vjerom, povjerenjem da će ih Bog sačuvati, da će ih naša nebeska majka obraniti od te strašne sile. Ovaj nas veliki spomendan našega kraja obavezuje u prvom redu na zahvalu Bogu, na zagovor Blažene Djevice Marije što je čula naše prošnje, ali nas također obavezuje da se propitamo, mi kao vjernici, gdje stojimo, u što upiremo naše oči, u što dajemo naše povjerenje, kako se uopće suočavamo s neprijateljem vjere”- istakao je u propovijedi don Robert Tonsati.

Misno slavlje uveličao je zbor sv. Matije.

Nakon Mise svi posjetitelji okupili su se na peraškoj rivi gdje je održano tradicionalno gađanje kokota koji simbolizira neprijatelja. Nekoliko stoljeća star običaj simbolizira početak obrane Perasta, kada je prvi opaljeni metak pogodio turskog vojskovođu.
Usidrenog kokota na nekih stotinjak metara od obale gađali su članovi Bokeljske mornarice, a natjecatelj koji je ove godine pogodio kokota je Andro Radulović, direktor OJU Muzeji Kotor, rođeni Peraštanin. Kako to tradicija nalaže, ovjenčan je šugamanom na kojem je izvezena godina gađanja kokota.

Dio ove tradicijske proslave donosimo u našoj fotogaleriji.