Sport kao značajan segment zdravog društva

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 21. lipnja 2020. - 12:08
Autor: 

Na Dnevnom redu 42. sjednice Skupštine Općine Kotor jedna od točaka je i „Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Strategiju razvoja sporta Općine Kotor za period 2020-2021.godinu“.

Sport kao značajan segment zdravog društva svakako zaslužuje i treba strateško planiranje. Bogata sportska povijest Kotora, rezultati sportaša i sve veći interes građana za aktivnim stilovima  života zahtijevaju odgovoran pristup u izradi Strategije.

 U Općinskom odboru Hrvatske građanske inicijative sigurni smo da bi ova Strategija bila još učinkovitija da je postojala mogućnost planiranja aktivnosti za višegodišnje razdoblje. Odrađena je kvalitetna analiza stanja sportskih subjekata i sportskih objekata kojima Kotor raspolaže, te je dat plan realiziranja Strategije razvoja sporta kroz četiri cilja.

Sport se mora razvijati prema stvarnim potrebama i željama stanovnika Kotora. Očekujemo da će nadležni Sekretarijat uskoro predložiti mjere u cilju poboljšanja uvjeta za bavljenje rekreacijom. Kotoru nedostaju javna, otvorena, višenamjenska igrališta za svakodnevnu rekreaciju građana. Građani treba da iznesu svoje potrebe za takvim prostorima, a također  žele biti uključeni u tom procesu. Radovale bi nas postavljene  fitness sprave u parku, uz dječja igrališta, na plažama. Nedavna inicijativa mještana Škaljara da se na prostoru bivše škole  izgradi dječje igralište i prostor za rekreaciju odraslih  proizašla je iz problema nedostatka prostora za tu namjenu i potrebe mještana za takvim prostorom.

Činjenica da u Kotoru postoji samo jedan boćarski klub (u Perastu) potiče nas da se animira javnost o sportu koji je nekad bio omiljen  u Kotoru kao i svim primorskim općinama. Generacije Kotorana su se družile uz teren za boćanje – zog. Nedostatak infrastrukture čini ovaj sport nedostupan mladima. Dok u zemljama u okruženju postoje brojne juniorske i seniorske ekipe, muške i ženske, te razvijeno rekreativno boćanje za građane starije životne dobi, brojni turniri, te se sudjeluje u svjetskom prvenstvu u boćanju, naši mladi i ne znaju da je ovaj tradicionalni sport bio jako omiljen u Boki. Boćanje je sport koji infrastrukturno ne zahtjeva velika ulaganja. Sačuvajmo boćanje od zaborava tako što ćemo mlade animirati i upoznati s nekad omiljenim sportom u Boki.

 Ljiljana Velić,

predsjednica OO HGI Kotor