Sretan Uskrs djeci svoj, svima mir i blagoslov!

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 26. ožujka 2016. - 10:52
Autor: 

„Košara je puna jaja, raznih boja, krasnog sjaja, na stolu je čak i cvijeće, a okolo mnogo sreće,“ pjevaju Klinci s Ribnjaka u današnjoj emisiji „Mladi Hrvati Boke“.

Najveći kršćanski blagdan, koji katolici sutra slave, inspirirao je učenike hrvatske nastave  iz Kotora i Tivta. Pripremili su tako za emisiju nešto više o uskrsnim običajima, o zajedništvu oko lijepog blagdanskog stola, ali i o pripravi srca za radost Uskrsa.   

Ono što ih posebno raduje su uskrsna jaja. Kako dobiti prirodne boje za pisanice, kada ih je i na koje načine najljepše bojiti, te kako postići sjaj na kraju, sve to možete saznati od mališana. Dobit ćete također od ovih malih stručnjaka za pisanice savjete i trikove kako pobijediti u disciplini „kucanje jaja“.

Stariji dio mlade ekipe donosi i nešto više iz života Frana Mažuranića, pisca rođenog u Novom Vinodolskom na današnji dan 1859. godine.

Učenici s radošću donose i jednu lijepu vijest. Knjiga koju su ilustrirali „Mic po mic“ naći će se u programu festivala dječje književnosti „Monte Librić“ koji će se održati od 19. do 24. travnja u Puli, a  na kojemu su i ove godine predviđena brojna druženja s domaćim i inozemnim piscima i ilustratorima za djecu. Najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznati i nagrađivani autori. Među njima i autorice „Micke“ Snježana Akrap Sušac i Feodora Gubaš Štifanić. (http://www.glasistre.hr/vijesti/kultura/stizu-poznati-i-nagradjivani-pisci-522869)

Monte Librić danas slovi kao jedinstvena, kulturna i edukativna manifestacija koja promiče knjigu i književno stvaralaštvo te potiče, ostvaruje i pokazuje produkciju namijenjenu djeci. Uz izložbu svih recentnih izdanja knjiga za djecu, stručne literature za nastavnike i profesore, dječje psihologe i pedagoge, na Monte Libriću, uz svakodnevne susrete s piscima, odvija se pregršt kreativnih radionica, pričaonica, kazališnih predstava, filmskih projekcija i performansa za djecu. Organizatori Monte Librića iz godine u godinu nastoje pripremiti nove i zanimljive sadržaje te proširiti obzore njegova djelovanja, a u želji da se dječjoj književnosti posveti dužna i stručna (znanstvena) pozornost. 

http://www.montelibric.sanjamknjige.hr/

Audio: 
Mladi Hrvati Boke 26.3.2016.