Susret Vučinović i Dragičević s predstavnicima Misije OEBS

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 20. rujna 2016. - 11:01
Autor: 

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović i poslanica Ljerka Dragičević  sastale su se sa šefom promatračke misije OEBS-a za promatranje izbora,  Romanom Jakičem i političkom analitičarkom  Misije Zaronom Ismailovom. 

 

Tom prigodom predsjednica Hrvatske građanske inicijative je izjavila da očekuje da će  predstojeći parlamentarni izbori zadovoljiti sve demokratske standarde kako se izborni rezultat ne bi dovodio u pitanje, na  čemu se i zasnivao rad Vlade izbornog povjerenja.

“Očekujem da će predstojeći izbori pokazati stvarnu volju građana, te da će svi sudionici u izbornom procesu priznati izborni rezultat i čestitati jedni drugima”, kazala je Vučinović.

 

Poslanica HGI Ljerka Dragičević je upoznala sugovornike s dijelom Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji se odnosi na pozitivnu diskriminaciju po kojoj je predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice utvrđen izborni cenzus. 

"Važnost ovakvog cenzusa, koji su Hrvati dobili kao autohtoni narod , zahvaljujući zalaganjem HGI-ja, prepoznala je Venecijanska komisija kao i ostali parlamentarni politički subjekti u Crnoj Gori. Smatramo da je od velike važnosti da Hrvati u Crnoj Gori imaju svog predstavnika u najvišem zakonodavnom domu, koji će na najbolji način odgovoriti interesima i potrebama naše zajednice”, kazala je Dragičević.

 

Tijekom razgovora, Vučinović i Dragičević su naglasile da Hrvatska građanska inicijativa izlazi samostalno na izbore, te da su  liste kandidata za parlamentarne i lokalne izbore u Kotoru predate državnoj i općinskoj izbornoj komisiji.

One su istakle da listu HGI čine ugledni i ostvareni građani, a da je zastupljenost žena 36 posto, dok je na listi za lokalne izbore u Kotoru 45 posto žena.

 

Sugovornici su se suglasili da predstojeći izbori treba da budu organizirani u fer i demokratskoj atmosferi radi ukupne stabilnosti u zemlji, pri čemu je uloga promatračke Misije OEBS veoma važna.