Sveta Misa povodom 11. obljetnice smrti don Branka Sbutege

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. travnja 2017. - 19:38
Autor: 

Sutra na blagdan bl. Ozane, suzaštitnice grada Kotora, navršava se 11 godina od smrti velikog kotorskog intelektualca, vrsnog poznavatelja umjetnosti i kulture, svećenika Kotorske biskupije, don Branka Sbutege.

Sveta Misa zadušnica bit će održana na Prčanju, u Bogorodičinom hramu u subotu, 29. travnja s početkom u 9 sati ujutro.

 

Don Branko je bio čovjek enciklopedijskog znanja, koji je bio otvoren za sve teme i dostupan svom puku nedostaje, ali će nastaviti da postoji sve dok živi sjećanje na njega. Rođen je 8. travnja 1952. godine u Kotoru, kao drugo od troje djece u obitelji Krsta i Olge Sbutega. Osnovnu školu završio je na Prčanju 1966., a gimnaziju društveno-jezičnog smjera u Kotoru 1970. godine. Paralelno je završio i glazbenu školu, svirajući klavir, orgulje i violončelo. U svom kratkom životopisu naveo je don Branko kako je već 1965. osjetio svećenički poziv tijekom molitve pred slikom Prčanjske Gospe.

Najprije je upisao Medicinski fakultet u Beogradu 1970., no pauzirao je zbog zdravstvenih razloga. Godine 1973. studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, sljedećih godinu dana kasnije i na Filozofskom fakultetu u Beču, dok je teološki studij završio dvogodišnjim boravkom na Lateranskom sveučilištu u Rimu. Za đakona Kotorske biskupije zaređen je 1978., a svećenikom postaje na Veliku Gospu 1979. na otoku Gospe od Škrpjela. Niz godina djelovao je kao župnik u župi sv. Eustahija u Dobroti.

Bio je istaknuti čuvar kulturnog identiteta u Crnoj Gori, kao i obnovitelj crkava, posebno nakon potresa 1979. Ujesen 1991. prisiljen je zbog ratnih prilika otići u Padovu gdje je otvorio centar za pomoć izbjeglicama, a u Boku se vraća pet godina kasnije, nastavljajući sa župničkim i humanitarnim radom, kao i obnovom katedrale sv. Tripuna. Bio je organizator i brojnih kulturnih događanja, poput festivala ozbiljne glazbe "KotorArt".

Autor je knjige "Kurosavin nemir svijeta" (2006.) i koautor djela "Stara književnost Boke" (1994-)- Objavio je stotine članaka u hrvatskim i crnogorskim tiskovinama te stručnim časopisi¬ma. Preminuo je 27. travnja 2006. godine i pokopan na groblju crkve sv. Eustahija. Poslije smrti izašla je don Brankova knjiga soneta "Sebedarje" (2007.). Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.