Svetkovina lastovskog zaštitnika Svetoga Roka

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. kolovoza 2017. - 8:54
Autor: 
Na blagdan Svetoga Roka, 16. kolovoza, u istoimenoj crkvi u tivatskoj Donjoj Lastvi svete mise će se održati  u 10 i u 19 sati.

U crkvi sv. Roka u Sutomoru, sveta misa bit će ujutro u 10 sati.

Župnik don Nikola Majić,  koji ove godine navršava 70 godina života i 45 godina misništva, poziva sve ljude dobre volje da dođu na proslavu sv. Roka i pomole se za njega kao upravitelja Župe i opći napredak našeg mjesta.

Sveti Rok ili Roko rodio se 1295. u francuskom gradu Montpellieru kao plemićki sin, s madežom na prsima u obliku crvenog križa. Ostao je bez roditelja prije dvadesete godine, prodao sva svoja dobra, novac podijelio siromasima i kao siromašni hodočasnik uputio se u Rim. Čudotvorac, na putu je činio dobra djela i dvorio oboljele od kuge. Hodočastio je u Acquapendente, Cesenu, Rim, Rimini, Novaru i Piacenzu, posjećivao javne bolnice i posvuda činio djela milosrđa te ostavljao tragove čudesnih ozdravljenja molitvom, dodirom i znakom križa. Njegovo se putovanje pretvorilo u hodočašće ljubavi. U Piacenzi se i sam razbolio od kuge pa je prognan iz grada. Utočište je našao u šumi, hranio se biljem i pio vodu iz vrela, koje je poteklo u njegovom skrovištu. Jedini prijatelj bio mu je lovački pas koji mu je svaki dan donosio komad kruha i lizao mu rane. Vlasnik psa, grof GottardoPalastrelli, slijedio je životinju u šumu i primio Roka pod svoj krov. Kada je ozdravio, vratio se u zavičaj, ali su ga tamo zatvorili kao sumnjivca i špijuna. U zatvoru je proveo pet godina, ponovo obolio od kuge i tek je svećeniku koji mu je podijelio svete sakramente, otkrio tko je. Preminuo je u Montpellieru (po nekim izvorima u talijanskom gradu Vogheri) 16. kolovoza 1327.